Vrednost dolarja na deviznih trgih nekoliko padla, tečaj evra nespremenjen

Prejšnji teden je vrednost dolarja na deviznih trgih v primerjavi s košarico valut rahlo upadla, medtem ko je tečaj dolarja do evra ostal nespremenjen. Indeks dolarja, ki meri vrednost ameriške valute glede na šest najpomembnejših svetovnih valut, je zabeležil padec za 0,1 odstotka. Dolar je tako pristal na 104,62 točke.

Kljub temu je vrednost dolarja glede na evropsko valuto ostala skoraj nespremenjena. Tečaj evra je teden zaključil pri 1,0845 dolarja, enako kot teden prej. Na drugi strani je dolar v primerjavi z japonskim jenom pridobil 0,2 odstotka in dosegel tečaj 157,30 jena.

Gibanje dolarja in obrestne mere

Gibanje dolarja je trenutno močno odvisno od podatkov o inflaciji v ZDA, saj ti vplivajo na pričakovanja glede prihodnje politike ameriške centralne banke (FED). V začetku leta so napovedovali, da bo FED letos agresivno zniževal obrestne mere, vendar so te špekulacije umirile. Zadnji podatki namreč kažejo, da so inflacijski pritiski v ZDA še vedno močni, prav tako pa je trg dela še naprej stabilen.

Zaradi teh podatkov predstavniki FED-a vztrajajo, da bi obrestne mere lahko ostale visoke dlje od pričakovanj. Kljub temu pa na trgu še vedno krožijo špekulacije, da bi FED lahko dvakrat znižal obrestne mere pred koncem leta, in sicer že septembra.

Evropska centralna banka bi lahko kmalu znižala obrestne mere

Vse kaže, da bo Evropska centralna banka (ECB) začela sproščati monetarno politiko prej kot FED. ECB naj bi že prihodnji teden znižala obrestne mere. Vendar zadnji podatki kažejo, da se je inflacija v evroobmočju maja zvišala z 2,4 na 2,6 odstotka, kar zmanjšuje verjetnost bolj agresivnega zniževanja obrestnih mer s strani ECB v tem letu.

Kljub temu pa trg špekulira, da bi ECB lahko znižala obrestne mere septembra in nato še decembra.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik