Von der Leyen ob potrditvi kandidature: “Poteptati hočejo naše vrednote”

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, je opozorila na nevarnost, ki jo za mirno in združeno Evropo predstavljajo populisti, nacionalisti in demagogi skrajne desnice in levice. Njena kandidatura za drugi mandat je prejela široko, a ne soglasno podporo, saj je za njo glasovalo 400 delegatov, 89 pa jih je bilo proti. To podporo je dobila pred parlamentarnimi volitvami po vsej EU, ki bodo potekale junija in bodo vodile k imenovanju novega seznama visokih uradnikov EU, vključno z vodjo Komisije s sedežem v Bruslju. Če jo voditelji 27 držav članic EU potrdijo, bo imela priložnost oblikovati politike bloka na različnih področjih, od tehnologije in državne pomoči do pregleda kitajskih naložb in sankcij proti Rusiji.

Objube

Von der Leyen je obljubila, da bo pospešila gospodarstva EU, se borila proti tihotapljenju ljudi, okrepila konkurenčnost EU in podprla kmete. Obljubila je tudi večjo finančno in vojaško podporo Ukrajini, poudarjajoč, da so blaginja, varnost in demokracija ključnega pomena v teh težkih časih.

V svojem govoru je izpostavila tudi, da je Evropa na kritičnem in nevarnem razpotju v svoji zgodovini, ob tem pa se je sklicevala na očetove spomine na drugo svetovno vojno in pomen skrbi za Evropo. Prav tako je omenila nevarnost, ki jo predstavljajo “prijatelji” ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki poskušajo spodkopati demokracijo.

Donald Tusk, nedavno izvoljeni poljski premier, je v Bukarešti govoril o koncu povojnega obdobja “blaženega miru” in opozoril na nevarnost vrnitve v temačne čase. Tusk je poudaril, da kljub preteklemu optimizmu po hladni vojni, trajni mir ni bil zagotovljen, vendar je dodal, da obstaja moč zaustaviti neljube sile v Evropi z volilno skrinjico.

[Vir: The Guardian]; Portal24; Foto: Wikimedia/Dati Bendo