Volitve v Franciji: Ankete napovedujejo zmago desnih strank

Glede na nedavne ankete desno Nacionalno združevanje in njegovi zavezniki vodijo v projekcijah, vendar nimajo absolutne večine, potrebne za sestavo vlade. V Franciji danes namreč poteka prvi krog predčasnih parlamentarnih volitev, ki jih je razpisal predsednik Emmanuel Macron, potem ko je njegov tabor na evropskih volitvah v začetku junija utrpel precejšen poraz. Po drugem krogu glasovanja, ki bo 7. julija, bodo Francozi in preostali del celine izvedeli rezultate enih najpomembnejših volitev v zadnjih 22 letih.

Po anketi Ipsosa za France Bleu, ki je bila objavljena to soboto, desni Nacionalni zbor (RN) in njegovi zavezniki, Republikanci-Ciotti (LR-Ciotti), z 35,5 odstotki glasov vodijo. Levo-socialistična Nova ljudska fronta je takoj za njimi z 29,5 odstotka, daleč pred Macronovim predsedniškim taborom Ensemble (19,5 odstotka). Anketa Elabe za BFMTV in La Tribune du Dimanche, objavljena v soboto, napoveduje, da bo 36 odstotkov volivcev podprlo National Rally, ki naj bi skupaj z LR- Ciottijem v državnem zboru prejeli med 250 in 280 sedežev. Absolutna večina v spodnjem domu francoskega parlamenta je 289 sedežev.

V Franciji ima vodja politične stranke, ki zmaga na zakonodajnih volitvah, pravico do vodje vlade. Imenuje ga predsednik republike, potrdi pa državni zbor. Brez absolutne večine si lahko Jordan Bardella prizadeva postati vladni premier le, če njegova večina dobi podporo drugih strank.

Zmaga se obeta desničarjem

Prejšnji petek je anketa Odoxa za Le Nouvel Obs napovedala, da bodo RN in njeni zavezniki prejeli 33 odstotkov glasov, Nova ljudska fronta 28 odstotkov in Macronova Skupaj 19 odstotkov. Euronews Super Poll (povprečje glavnih napovedi) napoveduje, da bo RN+LR Ciotti dobil 33,6 odstotka glasov, sledita ji Nova ljudska fronta s 27,9 odstotka in Skupaj z 19 odstotkov glasov. V drugi krog se lahko uvrstijo le stranke, ki dobijo najmanj 12,5 odstotka glasov.

Poleg glavnih kandidatov je Ciottijeva odločitev, da svojo listo poveže z Nacionalnim zborom, prizadela republikance, saj se zdi, da so zgodovinski dediči mogočnih francoskih gaulistov, republikancev in krščansko-demokratskih desničarjev v nevarnosti, da bodo izključeni iz drugega kroga parlamentarnih volitev. Po podatkih anketnega centra Euronews bi LR Ciotti lahko dosegel 8,5 odstotka glasov. V tem scenariju ne bodo prešle v drugi krog, bi pa lahko njihovi volivci postali odločilni dejavnik pri končnem izidu, tako kot druge manjše stranke, kot je desni R! Érica Zemmourja in drugih sredinskih in levičarskih sil.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Tiskovni in informacijski urad ruskega predsednika/Wikimedia