Vlada sprejela deklaracijo o socialnem dialogu in nova pravila delovanja ESS-ja

Vlada je sprejela pomembno deklaracijo o socialnem dialogu in nova pravila delovanja Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). Besedilo deklaracije, ki so ga vlada, sindikati in delodajalci uskladili prejšnji teden, predstavlja ključen korak za ponovni zagon ESS-ja. Za uradni podpis dokumentov je vlada pooblastila ministra za delo Luko Mesca, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Predsednik vlade Robert Golob je potrdil, da bodo socialni partnerji dialog uradno obudili še ta mesec. Prva seja ESS-ja bi lahko potekala že ta teden, kjer bodo dogovorjeno uradno podpisali.

Vlada je obljubila, da bo tokrat dosledno spoštovala pravila delovanja ESS-ja. Iz zadnjega predloga deklaracije, ki ga je pridobila Slovenska tiskovna agencija, izhaja, da se partnerji zavezujejo k doslednemu spoštovanju pravil o delovanju ESS-ja. Vlada se zavezuje, da ne bo sprejemala ali predlagala predpisov z ekonomskih in socialnih področij brez njihove predhodne vsebinske obravnave na ESS-ju in da bo gradivo posredovala pravočasno.

Po koncu usklajevanj strani predvidevajo podpis izjave o usklajenosti ter redno preverjanje spoštovanja deklaracije in pravil ESS-ja. V primeru kršitev bodo zaplete najprej razreševali v okviru kolegija ESS-ja, nato pa na sestanku s pristojnimi ministri ali predsednikom vlade.

Na prvih treh sejah ESS-ja naj bi partnerji obravnavali področja, kot so davčna obravnava napotitev delavcev v okviru čezmejnega izvajanja storitev, evidentiranje delovnega časa, izvajanje in financiranje dolgotrajne oskrbe, zdravstvena dejavnost, pokojninsko zavarovanje in prenova davčne zakonodaje.

ESS je bil blokiran od julija lani, ko so ga zaradi vladnih kršitev pravil ESS-ja zapustili delodajalci. Med drugim so navedli sprejemanje zakonskih predlogov mimo ESS-ja kot razlog za svoj odhod.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Matija Sušnik/DZ