Viktor Orban podpira Trumpovo vrnitev v Belo hišo

V petek zvečer je madžarski premier Viktor Orban, znan po svojem desničarskem nacionalističnem stališču, izrazil podporo prizadevanjem svojega dolgoletnega zaveznika, Donalda Trumpa, za vrnitev na položaj predsednika Združenih držav Amerike. Podpora je bila izražena po srečanju z nekdanjim predsednikom na Floridi, kjer sta razpravljala o širokem spektru vprašanj, pomembnih tako za Madžarsko kot za ZDA. Poudarjena je bila predvsem pomembnost močnih in varnih meja za ohranjanje suverenosti narodov.

Orban, ki je v zadnjem času pogosto v konfliktu z državami članicami Evropske unije zaradi različnih politik, vključno z njegovim nasprotovanjem pošiljanju vojaške pomoči Ukrajini in vzdrževanjem gospodarskih vezi z Moskvo po ruski invaziji na Ukrajino leta 2022, je izpostavil, da lahko samo Trumpova vrnitev v Belo hišo prinese mir v Ukrajino.

Orbanova podpora Trumpu ni presenetljiva

Orbanova podpora Trumpu ni presenetljiva. Madžarski premier je namreč znan po svojem občudovanju Trumpove politike, zlasti na področju priseljevanja, družinskih podpornih shem in nacionalne suverenosti. V objavi na platformi X je Orban izrazil prepričanje, da svet potrebuje voditelje, ki so sposobni prinašati mir, Trump pa je po njegovem mnenju eden izmed njih. Orban je tudi v videu na Facebooku poudaril, da je med Trumpovim mandatom (2017-2021) vladal mir na Bližnjem vzhodu in da v Ukrajini ne bi prišlo do vojne, če bi bil Trump ponovno izvoljen leta 2020.

Orban je redno v sporu z Evropsko unijo zaradi svoje politike proti priseljencem in prizadevanj za povečanje državnega nadzora nad sodstvom, nevladnimi organizacijami in mediji. Kritiki menijo, da so Orbanova dejanja spodkopavala demokracijo na Madžarskem. Kljub kritikam EU sankcij proti Rusiji Orban nikoli ni uporabil svojega veta, decembra lani pa je začasno zadržal odločitev EU o dodelitvi nove finančne pomoči Ukrajini, dokler ni na začetku letošnjega leta končno pristal na to odločitev.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Wikimedia/Evropska ljudska stranka