Velika Britanija zagnala kampanjo cepljenja otrok proti ošpicam

Velika Britanija začenja kampanjo cepljenja za otroke. Kampanja je, kot so sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti, odgovor na zmanjšanje stopnje cepljenja in soočanje z vedno večjim izbruhom ošpic. V zadnjem desetletju je bilo opaziti postopno zmanjšanje rutinske imunizacije otrok proti boleznim, kot so ošpice, mumps, rdečke, davica in otroška paraliza, trend, ki se je po pandemiji COVID-19 še poslabšal. UNICEF je lani izpostavil, da je pandemija po svetu privedla do upada zaupanja v rutinska otroška cepljenja. UNICEF je kot glavne vzroke za odrekanje cepljenju navedel dezinformacije, zmanjšano zaupanje v vlade in politična polarizacija, ki vplivajo na odločitve staršev.

Za povečanje ozaveščenosti o pomenu cepljenja bo Velika Britanija zagnala tudi medijsko kampanjo, ki bo vključevala televizijske oglase, v katerih bodo otroci spodbujali starše k cepljenju. Jenny Harries, izvršna direktorica britanske agencije za zdravstveno varnost (UKHSA), je poudarila nujnost povečanja cepljenja med otroki za zaščito skupnosti. Opozorila je, da mnogi otroci na določenih območjih ostajajo nezaščiteni pred boleznimi, ki jih je mogoče preprečiti, in brez povečanja cepljenja bi lahko prišlo do ponovnega pojava bolezni, ki so bile skoraj izkoreninjene.

Kampanja prihaja v času, ko Anglija beleži naraščanje primerov ošpic, s 650 prijavljenimi primeri od 1. oktobra, vključno z več kot 180 novimi primeri v zadnjih štirih tednih. Podatki UKHSA kažejo, da je bil leto 2021 v Angliji še posebej kritično za zavračanje cepljenja otrok proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (MMR), pri čemer se stopnje cepljenja še vedno gibljejo pod ciljem 95-odstotne precepljenosti, ki jo priporoča Svetovna zdravstvena organizacija za zagotavljanje kolektivne imunosti.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik