Velik preboj ruskih sil bi lahko zlomil ukrajinsko obrambno črto

Razmere okoli naselja Očeretine je za Ukrajince izjemno nevarno. Ruski droni in izvidniki so ta konec tedna med opazovanjem fronte zahodno od ruševin Avdijevke opazili nekaj nenavadnega. Ukrajinski strelski jarki vzhodno od vasi Očeretine, ki so jih prej varovali vojaki elitne ukrajinske 47. mehanizirane brigade, so bili prazni. Nihče ni branil vasi. 30. motorizirana brigada ruske vojske se je to odločila izkoristiti zato je odhitela nekaj kilometrov zahodno od Avdijivke in zavzela večji del vasi. Morda so zasedli tudi vas Novobahmutivka južno od Očeretina.

To je bil najhitrejši vdor ruskih sil na ukrajinsko ozemlje v zadnjih nekaj mesecih in obstaja nevarnost, da bo povzročil zlom celotne ukrajinske obrambne črte zahodno od Avdijevke, v svoji analizi navaja Forbes. Ukrajinci so to linijo držali več mesecev, zdaj pa je v njej nastala razpoka, ki se širi. “Pandorina skrinjica je odprta,” je zapisala ukrajinska analitična skupina Deep State. V razpoko severno in zahodno od vasi so Ukrajinci poslali 100. mehanizirano brigado, eno najnovejših in najmanj opremljenih v celotni vojski. Zdi se, da je ta brigada popolnoma nepripravljena na bitke, kakršne bo od nje zahtevalo poveljstvo.

Umik brigade

Za zasedbo vasi pa naj ne bi bila kriva 47. brigada, sicer ena najboljših ukrajinskih brigad, saj je le sledila ukazu o umiku z Očeretina, da bi si po skoraj enoletnem neprekinjenem aktivnem bojevanju privoščila prepotreben počitek. Njihovo mesto naj bi prevzela 115. mehanizirana brigada in nemoteno zapolnila iste položaje z zadostnim številom vojakov za ohranitev črte zahodno od Avdijivke. Toda nekaj je šlo narobe. Poveljnik 47. brigade Mikola Melnik je dejal, da so “nekatere enote preprosto odšle”.

Neuspeh 115. brigade je bil tako rekoč povabilo Rusom, naj vstopijo v vas, kar je povzročilo panično reakcijo ukrajinskega poveljstva. Izčrpani poveljniki so 47. brigadi ukazali, naj se obrne in vrne na fronto, 100. brigadi pa ukaz protinapad. Brigada se je vseeno ostro borila. Prestregla je Ruse, ki so skušali napredovati proti vasi Prohres. “Poskus napredovanja proti Prohresu je ustavil uspešen protinapad 100. mehanizirane brigade,” je poročala skupina Deep State.

Ukrajinski vojaki za zdaj “varujejo položaje v zahodnem delu vasi in ohranjajo nadzor na jugu”, pravi ukrajinski Center za obrambne strategije. Rusi imajo na tem mestu celotno tankovsko četo v rezervi. Če ta odred vstopi v Ocheretine, preden ukrajinsko vzhodno poveljstvo mobilizira okrepitve, bi se ruski vdor lahko spremenil v nekaj veliko več in prisilil več deset tisoč ukrajinskih vojakov, da se umaknejo proti zahodu.

Nova ofenziva

Ruska vojska trenutno namešča sile za novo ofenzivo, ki bo svoj vrhunec verjetno dosegla v začetku poletja. Rusija skuša zasesti tudi mesto Časiv Jar v Donecku. Zavzetje tega mesta bi ji omogočilo vzpostavitev baze za napade na Kostiantynivka, mesto na južnem robu ukrajinskega obrambnega pasu. Od tam bi lahko Rusi tudi napadli Družkivko, drugo ključno mesto. 

Ruske sile bi nato lahko prebile južni del obrambnega pasu in zasedle precejšnje ozemlje na tem delu fronte. Ukrajinski poveljnik je še poudaril pomen Časiv Jara, češ da ga Rusi želijo zavzeti pred 9. majem, piše Forbes. Rusi so mesto obkolili in ga že mesece poskušajo osvojiti.

Rusija hkrati krepi svoje sile in obnavlja enote na fronti s pošiljanjem novih mož in opreme. Poleg tega ruska obrambna industrija razvija novo strelivo in opremo ter svojim vojakom hitro pošilja ključno tehnologijo. Za obrambo pred to ofenzivo mora Ukrajina spremeniti strategijo. Ruske sile so številčno premoč in imajo veliko streliva, kar jim omogoča veliko moč v novi ofenzivi. Po drugi strani pa je ukrajinska vojska ustvarila močno obrambno linijo, ki bo ruskim vojakom predstavljala velike izzive. Zaradi manjšega števila topništva pa bodo morali Ukrajinci spremeniti strategijo.

[Vir: Forbes]; Portal24; Foto: Pexels