Velik požar zajel staro borzo v Kopenhagnu

Staro borzo v Kopenhagnu, eno najbolj znanih zgodovinskih stavb danske prestolnice, je prizadel obsežen požar. Plameni so zajeli znameniti zvonik stavbe, oblikovan kot prepleteni repi štirih zmajev, ki se je dramatično zrušil na streho. Incident močno spominja na požar v Notre-Dame v Parizu leta 2019.

K sreči po prvih poročilih ni bilo poškodovanih. Policija je sporočila, da so prizorišče evakuirali in da območje ostaja zaprto za javnost. Videoposnetki s kraja dogodka prikazujejo ljudi, ki iz stavbe odnašajo umetnine in druge neprecenljive predmete, s čimer skušajo rešiti zgodovinske artefakte.

Zaradi požara so bili prisiljeni evakuirati tudi bližnje Ministrstvo za finance. Ognjeni zublji so bili še posebej težavni za gasilske službe zaradi odrov, ki so bili postavljeni okoli stavbe zaradi tekočih obnovitvenih del. Københavnska gasilska služba je opozorila, da bakrena streha dodatno ohranja toploto, kar otežuje gašenje.

Zvonik, značilno za nizozemski renesančni slog, ni več dom danske borze, ampak služi kot sedež danske gospodarske zbornice. Gospodarska zbornica, ki je lastnica stavbe že od leta 1857, je na družbenem omrežju X izrazila žalost ob izgubi: “Pričakal nas je grozen prizor. Borza gori,” so zapisali.

Minister za obrambo Troels Lund Poulsen je prav tako delil svoje misli na X, rekoč: “Grozne slike z borze. Tako žalostno. Ikonična stavba, ki nam vsem veliko pomeni… Naš trenutek Notre-Dame.”

Jakob Engel-Schmidt, minister za kulturo, je izpostavil pomen stavbe za dansko kulturno dediščino: “400 let danske kulturne dediščine v plamenih,” je zapisal na X.

Vzrok požara zaenkrat ostaja neznan, pristojne oblasti pa nadaljujejo z raziskavo. Köbenhavnska policija prosi ljudi, naj se izogibajo območju in upoštevajo navodila reševalnih služb.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Zajem zaslona X