Varnostni svet ZN podprl Bidnov načrt za prekinitev ognja v Gazi

Varnostni svet Združenih narodov je z resolucijo, sprejeto v New Yorku, podprl načrt predsednika ZDA Joeja Bidna za dosego prekinitve ognja v Gazi. Za osnutek resolucije je glasovalo 14 držav članic, medtem ko se je Rusija, ena od držav z vetom, vzdržala.

Ameriška veleposlanica pri ZN Linda Thomas-Greenfield je izjavila, da je najmočnejše telo ZN glasovalo za mir. Resolucija podpira načrt, ki ga je predstavil predsednik Biden in ki predvideva konec spopadov na območju Gaze v treh fazah.

Po navedbah ZDA le Hamas še ni izjavil, ali se strinja z načrtom. Vlada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja še ni jasno in javno podprla načrta. Hamas je v ponedeljek pozdravil resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki podpira načrt za prekinitev ognja v Gazi, in dejal, da je pripravljen sodelovati s posredniki pri izvajanju načel načrta, poroča Reuters.

Resolucija Varnostnega sveta, ki je zavezujoča po mednarodnem pravu, izjavlja, da je Izrael sprejel načrt, in poziva Hamas, da stori enako. Obe strani poziva, naj brez odlašanja in brezpogojno sprejmeta načrt.

To je že enajsti poskus Varnostnega sveta ZN, da bi od začetka vojne v Gazi sprejel resolucijo, povezano s konfliktom. Do sedaj so bili sprejeti le štirje sklepi.

Bidnov ambiciozen predlog s konca maja zahteva popolno in nedoločeno prekinitev ognja za šest tednov. V tem času bi izpustili določeno skupino talcev, v zameno pa bi bili izpuščeni tudi Palestinci iz izraelskih zaporov. V naslednji fazi bi spopade trajno prekinili in preostale talce izpustili. Zadnja faza bi vključevala obnovo območja Gaze.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Zajem zaslona