V prvih petih mesecih leta 2024 na poti do Kanarskih otokov umrlo 5000 migrantov

Glede na poročilo, ki ga je danes objavila skupina za pravice migrantov Walking Borders, je v prvih petih mesecih leta 2024 na morju izgubilo življenje 5000 migrantov, ki so poskušali doseči španske Kanarske otoke. Od 1. januarja do 31. maja je 4.808 ljudi umrlo na prečkanju Atlantika do Kanarskih otokov, potem ko so zapustili Maroko, Mavretanijo, Senegal in Gambijo. Ta pot je postala najbolj smrtonosna med Afriko in Španijo.

Sredozemska pot je druga najbolj smrtonosna

Špansko notranje ministrstvo poroča, da se je število prihodov na otočje v tem obdobju povečalo na 16.500, kar je petkrat več kot leto prej. Sredozemska pot je bila druga najsmrtonosnejša, saj je na prehodu iz Alžirije na jugovzhodno obalo Španije umrlo 175 ljudi. V Gibraltarski ožini in Alboranskem morju, ki ločujeta Španijo od Maroka, je življenje izgubilo še 71 ljudi. S tem se je skupno število žrtev na poteh v Španijo povzpelo na 5.054. Slednje žal pomeni povprečno 33 smrti na dan.

Med žrtvami tudi otroci

“Teh številk ne moremo normalizirati. Zahtevati moramo, da različne države postavijo protokole o oskrbi na morju in obrambi pravice do življenja nad ukrepe nadzora migracij,” je povedala koordinatorka nevladne organizacije Walking Boarders Helena Maleno. Med žrtvami je bilo 50 otrok.

Širši kontekst in prejšnje številke

Žrtve so bile iz 17 različnih držav, večinoma z afriške celine, pa tudi s Komorskih otokov v Indijskem oceanu in Pakistana. Med njimi je bilo po poročilu 154 žensk in 50 otrok. Lani je Kanarske otoke doseglo rekordnih 39.910 migrantov, pri poskusu nevarnega prehoda pa je umrlo več kot 6000 ljudi. Skupine za človekove pravice pričakujejo, da bo ta številka letos presežena.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: MFS X