V prvem krogu francoskih volitev je zmagala Marine Le Pen!

Izhodne ankete so pokazale pokazale, da je desna stranka Nacionalno združevanje (RN) Marine Le Pen zmagala v prvem krogu francoskih parlamentarnih volitev. Ta zmaga je pomembna, vendar končni rezultat še vedno ni predvidljiv, saj bo odvisen od volilnih zavezništev, ki bodo sklenjena pred drugim krogom volitev, načrtovanim za naslednji teden.

Po izhodnih anketah Ipsosa, Ifopa, OpinionWaya in Elabeja je RN prejela približno 34 odstotkov glasov. To je rezultat, ki stranko postavlja pred levičarske in sredinske tekmece, vključno z zavezništvom predsednika Emmanuela Macrona, Together, ki je prejel med 20,5 in 23 odstotkov glasov. Napovedi kažejo, da bo Nova ljudska fronta, hitro sestavljena levičarska koalicija, dobila okoli 29 odstotkov glasov.

Zapleten volilni sistem

Francoski volilni sistem za parlamentarne volitve je precej edinstven. Parlament je sestavljen iz dveh domov: Sénat (senat) in Assemblée Nationale (državna skupščina). Sénat je izvoljen s posrednimi volitvami, kjer predstavnike izvolijo najvišji predstavniški organi teritorialnih enot, regij in provinc ter državljanov Francije, ki živijo v čezmorskih posestih. Regija jih ima 18, prav tako provinca, z 13 v evropski Franciji in 5 v čezmorskih posestih.

Poslanci v državni skupščini so izvoljeni neposredno na volitvah. Predsednik Macron je državno skupščino razpustil in Francozi volijo 577 poslancev v dveh krogih. Prvi krog je bil izveden prejšnjo nedeljo, drugi krog pa bo potekal 7. julija. Volilni sistem, ki ga uporablja Francija, je absolutno večinski volilni sistem. Teoretično je mogoče volitve izvesti v enem krogu, vendar sta za izvolitev novega predstavnika pogosto potrebna dva kroga.

Pravila volitev

Pravila prvega kroga so relativno preprosta. Zmagovalec je tisti kandidat, ki dobi več kot 50 odstotkov glasov, pod pogojem, da je v tej volilni enoti vpisanih najmanj 25 odstotkov volivcev. Ker ni bilo mogoče doseči absolutne večine, bo drugi krog potreben.

V absolutno večinskem volilnem sistemu gre v drugi krog vsak kandidat, ki je v prvem krogu dobil več kot 12,5 odstotkov glasov. Če nobenemu kandidatu ne uspe preseči 12,5-odstotnega praga, gresta v drugi krog kandidata z največ glasovi iz prvega kroga. Teoretično se lahko v drugi krog uvrsti kar osem kandidatov, v praksi pa so običajno trije ali štirje. Mnogi kandidati se lahko odločijo za umik in podporo drugemu kandidatu, zato bo izid drugega kroga volitev v Franciji odvisen od političnih dogovorov in odziva volivcev.

Politične Koalicije in Možnosti

Absolutno večinski volilni sistem odpira veliko možnosti za koalicije. Politične stranke so pred drugim krogom prisiljene sestaviti koalicijo in predlagati skupnega kandidata, da ne bi zmagala nasprotna politična opcija. Kandidati lahko odstopijo od sodelovanja na volitvah do drugega kroga, kar močno spremeni razmerja moči. Najpogosteje odstopi tisti kandidat, ki je prejel manjši odstotek glasov.

Reakcije in Protesti

Po razglasitvi rezultatov se je na trgu Place de la Republique v Parizu zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti desnici. Protesti so pokazatelj napetosti in razdeljenosti v francoski družbi glede političnega prihodka države.

Politična Prihodnost

Francoski premier Gabriel Attal, zaveznik predsednika Macrona, je dejal, da je desnica “pred vrati oblasti”. “Naš cilj je preprečiti, da bi skrajna desnica prišla na oblast. Odločitev, da v drugem krogu umaknemo tretjeuvrščene kandidate in podpremo tiste, ki branijo vrednote, ki jih zastopa Francija, je edina odgovorna poteza,” je dodal in pozval državljane, naj v drugem krogu ne glasujejo za Marine Le Pen.

[Vir: IndexHr]; Portal24; Foto: