symbol of european union on banknote

V območju evra nekoliko povišana ocena inflacije

Letna stopnja inflacije v območju evra je januarja znašala 8,6 odstotka, je objavil evropski statistični urad in nekoliko zvišal prvo oceno po vključitvi podatkov za Nemčijo. Prva ocena, objavljena v začetku meseca, je pokazala rast cen življenjskih potrebščin na letni ravni, izraženo s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin (HICP), za 8,5 odstotka.

Nemčija je z objavo podatkov zamujala

Na mesečni ravni so se cene življenjskih potrebščin, izražene s HICP, januarja znižale za 0,2 odstotka. To je pol manj kot prva ocena Eurostata, ki je nakazovala enako znižanje cen kot decembra.

Nemčija je zaradi tehničnih težav in spremembe metodologije z objavo podatkov zamujala. Nemški statistični urad je šele včeraj sporočil, da je januarska stopnja inflacije, izražena s HICP, znašala 9,2 odstotka.

Inflacija v evroobmočju se je umirila

Inflacija v evroobmočju se je v začetku leta v primerjavi z decembrom 2022, zaradi bistveno blažje rasti cen energentov znižala. Inflacija je decembra znašala 9,2 odstotka,

Glavni dejavnik visoke inflacije so bili znova energenti, ki so bili januarja po revidiranih podatkih za 18,9 odstotka dražji kot v začetku lanskega leta. Destatis je tako prvo oceno zvišal za 1,7 odstotne točke.

Rast cen je bila precej blažja kot decembra, ko so bile njihove cene v primerjavi z istim mesecem leto prej višje za kar 25,5 odstotka. Energija se je glede na december 2022 podražila za 0,6 odstotka. Prva ocena je pokazala padec cen za 0,9 odstotka… več tukaj.