Uroš Lipušček se podaja v politične vode z napovedjo kandidature za evropskega poslanca

Nekdanji dopisnik RTV Slovenija in znani publicist Uroš Lipušček je uradno napovedal svojo kandidaturo za mesto evropskega poslanca na prihajajočih volitvah v Evropski parlament, ki bodo potekale junija. Svojo odločitev je Lipušček sporočil prek objave na Facebooku v soboto, pri čemer je izpostavil svoje nezadovoljstvo s trenutnim delovanjem slovenskih evroposlancev in prihajajočimi spremembami v delovanju Evropske unije.

Lipušček je poudaril, da ga skrbijo “pasivna vloga naših poslancev v evropskem parlamentu” ter napovedane “temeljite reforme EU-ja”. Izrazil je bojazen, da se EU spreminja v “vse bolj avtoritarno tvorbo”, kjer prevladujejo interesi evropske birokracije in najmočnejših držav članic na škodo suverenosti držav članic. Opozoril je na nevarnosti, ki jih takšen razvoj predstavlja za demokracijo, človekove pravice, trajnostni razvoj in prizadevanja za mir.

Kljub temu da Lipušček še ni razkril, na kateri volilni listi bo kandidiral, poročila kažejo, da bi se lahko pridružil skupini intelektualcev, ki podpirajo njegovo kandidaturo. S svojo bogato mednarodno izkušnjo in zavezanostjo k vrednotam EU želi Lipušček prispevati k ohranjanju Evropske unije kot zveze suverenih držav, ki temelji na skupnih ciljih in vrednotah.

SDS predstavila kandidatno listo za evropske volitve

Izvršilni odbor Stranke demokratičnega razvoja Slovenije (SDS) je danes svetu stranke predlagal seznam kandidatov za prihajajoče volitve v Evropski parlament. Na seznamu so priznana imena, kot so Romana Tomc, Milan Zver in Aleš Hojs.

Predlagani kandidati so bili navedeni po vrstnem redu: Romana Tomc, Milan Zver, Aleš Hojs, Franc Breznik, Branko Grims, Franc Kangler, Alenka Forte, Karin Planinšek, Zala Tomašič. Kljub temu da predlagana kandidatna lista še ni dokončna, jo čaka še potrjevanje na seji sveta stranke, ki skladno s statutom določi kandidate in potrdi listo kandidatov za Evropski parlament. Pričakovati ni večjih sprememb, zlasti na prvih mestih liste… več tukaj.

[Vir dela besedila: MMC RTV SLO, STA]

Foto: Zajem zaslona YT/AS