Uradnik Hamasa za CNN: Nihče ne ve koliko talcev je še živih

V dolgotrajnem in krvavem konfliktu med Izraelom in Hamasom je usoda 120 preostalih talcev v Gazi ključnega pomena za vsak morebitni dogovor o koncu spopadov. Vendar pa je visoki uradnik Hamasa za CNN dejal, da “nihče ne ve”, koliko talcev je še živih. Dodal je, da mora vsak dogovor o njihovi izpustitvi vključevati zagotovila o trajni prekinitvi ognja in popolnem umiku izraelskih sil iz Gaze.

V intervjuju za CNN je tiskovni predstavnik Hamasa in član političnega urada, Osama Hamdan, ponudil vpogled v stališče militantne skupine glede zastalih pogovorov o prekinitvi ognja. Komentiral je tudi, ali Hamas obžaluje svojo odločitev za napad na Izrael glede na naraščajoče število palestinskih žrtev, in se odzval na uhajanje sporočil njihovega vodje v Gazi, Yahya Sinwarja, ki je verjetno tisti, ki sprejema končne odločitve o mirovnem dogovoru.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je za NBC dejal, da verjamejo, da ima Hamas ključ do pogovorov. Vodjo Hamasa Sinwarja je pozval, naj konča vojno. Blinken je izjavil, da je Sinwar “pod zemljo razmeroma varen. Ljudje, ki naj bi jih predstavljal, pa trpijo vsak dan.”

Predlog za premirje

Hamdan je za CNN v Bejrutu dejal, da najnovejši izraelski predlog, ki ga je konec prejšnjega meseca prvič javno objavil predsednik ZDA Joe Biden, ne izpolnjuje zahtev skupine po koncu vojne. Poudaril je, da Hamas potrebuje “jasno stališče Izraela, da sprejme premirje, popoln umik iz Gaze in pusti Palestincem, da sami določijo svojo prihodnost, obnovo, odpravo obleganja.” Dodal je, da so pripravljeni govoriti o poštenem dogovoru o izmenjavi ujetnikov.

Pogajanja o predlogu, ki ga podpirajo ZDA, so se v zadnjih dneh okrepila, vendar so se v sredo ustavila, potem ko je Hamas predstavil svoj odgovor na dokument, 12 dni po tem, ko ga je prvič prejel. Blinken je izrazil razočaranje nad Hamasovo odločitvijo, da predloži “številne spremembe.” Nekatere od sprememb je Blinken opisal kot preseganje prejšnjih stališč Hamasa.

Načrt za premirje

Načrt za premirje, ki ga podpirajo ZDA in ga je v ponedeljek odobril Varnostni svet Združenih narodov, določa postopen pristop. V prvi fazi bi veljalo šesttedensko premirje, v katerem bi nekaj talcev zamenjali za palestinske ujetnike, izraelska vojska pa bi se umaknila iz naseljenih območij v Gazi. Druga faza, dokončen konec vojne in popoln izraelski umik iz Gaze, bi bila izvedena šele po nadaljnjih pogajanjih med obema stranema.

Hamdan je za CNN povedal, da je trajanje premirja ključno vprašanje za Hamas. Prav tako naj bi bil Hamas zaskrbljen, da Izrael ne namerava slediti drugi fazi dogovora. Poudaril je, da mora biti konec sovražnosti trajen in da se mora Izrael popolnoma umakniti iz Gaze. Izraelski načrt za prekinitev ognja samo za šest tednov je označil kot nezadosten, saj meni, da Američani niso prepričali Izraelcev, da bi sprejeli trajno prekinitev ognja.

Izraelska perspektiva

Izrael se dogovoru še ni javno zavezal. Bela hiša je sicer večkrat poudarila, da gre za izraelski načrt, ki ga je vlada sprejela. Premier Benjamin Netanjahu je večkrat dejal, da se vojna ne bo končala, dokler Izrael ne odpravi Hamasa. Blinken je za NBC povedal, da mu je Netanyahu “ponovno potrdil”, da Izrael podpira ta predlog in je pripravljen reči da, ko ga je videl pred nekaj dnevi. Blinken je krivdo za zastoj pogajanj pripisal neposredno Hamasu.

V pogovoru za CNN je Hamdan zavrnil vsa vprašanja o vlogi Hamasa pri trpljenju Palestincev v Gazi. Napade 7. oktobra, ki so sprožili sedanjo vojno, je označil za “reakcijo proti okupaciji.” Hamas in druge palestinske oborožene skupine so ubile več kot 1200 ljudi, večinoma civilistov, okoli 250 ljudi pa so v Gazo vzeli za talce.

Izrael se je hitro maščeval, takoj napovedal vojno Hamasu in sprožil intenzivno kampanjo bombardiranja, ki ji je sledila kopenska invazija. Po navedbah zdravstvenega ministrstva na tem območju je bilo ubitih več kot 37.000 ljudi, večina žensk in otrok. Ocenjuje se, da je bilo zaradi spopadov razseljenih približno 90 odstotkov ljudi, ki živijo na tem območju. Medtem ko oblasti v Gazi ne razlikujejo med žrtvami med civilisti in borci Hamasa, je tiskovni predstavnik izraelskih obrambnih sil (IDF) priznal, da je bila večina ubitih v operaciji civilistov.

Odziv Hamasa na obtožbe

Na večkratno vprašanje CNN, ali Hamas obžaluje svojo odločitev za napad na Izrael, je Hamdan odgovoril, da je za situacijo kriv Izrael. Dejal je, da je bil napad “reakcija proti okupaciji.” Zavrnil je tudi, kot je dejal lažna poročila, da je Sinwar namigoval, da je bila smrt več tisoč Palestincev “nujna žrtev.”

Sinwar, ki naj bi se skrival v Gazi, nekje znotraj mreže tunelov, ni bil viden v javnosti od napadov 7. oktobra. ZDA, Evropska unija, Združeno kraljestvo in druge države so ga označile za terorista. Izrael je večkrat obtožil Hamas, da uporablja civiliste v Gazi kot žive ščite.

Ko je Izrael sprožil vojno proti Hamasu, je Netanjahu dejal, da so bili cilji “uničiti Hamas in vrniti talce, ki so jih zadrževali v Gazi.” Vendar pa se zdi, da je cilj popolne odstranitve skupine nedosegljiv. Medtem ko je IDF ubil nekaj poveljnikov Hamasa, se najvišje vodstvo v Gazi, vključno s Sinwarjem, še naprej izmika.

Psihično in fizično stanje talcev

Ameriški obveščevalci verjamejo, da Sinwar verjetno verjame, da lahko Hamas preživi poskus Izraela, da ga uniči. Hkrati pa je Netanjahu pod vse večjim pritiskom, da doseže dogovor, ki bi zagotovil vrnitev preostalih talcev. Izrael meni, da je od več kot 100, ki so še vedno zaprti v Gazi, živih več kot 70 talcev. Hamdan je dejal, da ne ve, koliko jih je še živih. Trdi tudi, da je izraelska operacija osvoboditve štirih talcev v soboto povzročila smrt treh drugih, vključno z ameriškim državljanom.

Obstaja strah, da je mrtvih več talcev, kot je javno znano. Aprila je Hamas mednarodnim posrednikom povedal, da ne more izpolniti izraelske zahteve po osvoboditvi 40 preostalih talcev v prvi fazi dogovora, saj nimajo 40 živih talcev, ki ustrezajo kriterijem za izpustitev. Kriterij vključuje vse ženske, bolne in starejše moške.

Na vprašanje o pričevanju zdravnika, ki je zdravil izpuščene talce in je povedal, da so bili psihično in fizično zlorabljeni, je Hamdan za njihovo trpljenje znova okrivil Izrael. Dejal je, da če imajo duševne težave, je to zaradi tega, kar je Izrael naredil v Gazi, in da “so bili talci boljši kot prej,” kar je očitno napačna trditev.

[Vir: CNN]; Portal24; Foto: IDF X