Upravi in nadzornikom 2TDK-ja vlada ne bo podelila razrešnice

Vlada je obravnavala letno poročilo družbe 2TDK, ki bedi nad projektom drugi tir Divača–Koper. Sklenila je, da upravi in nadzornikom ne podeli razrešnice za poslovno leto 2021.

Bilančno izgubo družbe 2TDK, ki je na zadnji dan leta 2021 znašala 8,35 milijona evrov, bodo pokrili s čistim dobičkom iz prihodnjih obračunskih obdobij, je sklenila vlada na seji.

Dokler družba ne razjasni okoliščin v povezavi z odstopom od časovnice izvajanja projekta drugi tir Divača–Koper in investicijske vrednosti projekta, vključno z odločitvijo o znižanju rezerv, kot sta bili določeni v investicijskem programu, uprava in nadzorni svet razrešnice za poslovno leto 2021 ne bosta prejela, so pojasnili na Vladnem uradu za komuniciranje.

Odpoklicano poslovodstvo

Iz  2TDK-ja pa so sporočili, da je nadzorni svet pod vodstvom Hilde Pipan predčasno odpoklical poslovodstvo družbe in imenoval novo. Novi generalni direktor je namesto Pavla Hevke postal Matej Oset, na mestu direktorja je Boža Emeršiča zamenjal Marko Brezigar.

Oset je bil v preteklosti direktor Holdinga Kobilarne Lipica in je s tega položaja odstopil novembra 2021. Brezigar pa je bil direktor v 2TDK-ju že v času, ko je bil tam generalni direktor Dušan Zorko.

Vlada bo obravnavala investicijski program

Vlada ima na mizi predlagano novelacijo investicijskega programa. V dokumentu je investicijska vrednost drugega tira v tekočih cenah ocenjena na 1,027 milijarde evrov, kar projekt draži za 9,3 odstotka.

Predvidena je tudi spremenjena časovnica. 27-kilometrsko železniško povezavo bi tako gradili pol leta dlje. Konec gradbenih del je tako skladno s predlagano novelacijo predviden sredi leta 2026.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je prejšnji mesec ob odprtju kapelice sv. Barbare na gradbišču predora T1 blizu Kozine dejala, da vlada sprememb še ne bo potrjevala. Izrazila je pričakovanje skrajšanja roka izvedbe nazaj na konec leta 2025.

Hevka je takrat povedal, da so skupaj izvajalci že našli možnost, kako bi prihranili tri mesece in dela končali do marca 2026.

Na ministrstvu pričakujejo tudi pojasnila, zakaj je prejšnja vlada v projektu znižala sredstva za rezerve s 100 na 34 milijonov evrov.

vir Foto: STA