Upokojenci na 10. shodu proti vladi: “Lopovi, lopovi, lopovi”

V Ljubljani se je odvijal že 10. vseslovenski protestni shod upokojencev, ki je z namenom izražanja nezadovoljstva nad delovanjem javne medijske hiše RTV Slovenija privabil množico jeznih upokojencev. Protest se je začel v središču mesta, ob 14. uri pred stavbo RTV, kjer so upokojenci pod vodstvom Igorja Černoge začeli z glasnim skandiranjem “Lopovi, lopovi, lopovi”, ob zvokih piščalk in s Černogo, ki je preko megafona vodstvo RTV obtožil nesposobnosti in političnega delovanja.

Dogajanje se je nato premaknilo na Trg republike, kjer se je ob 15. uri začel uradni program z petjem slovenske himne. Pavel Rupar, eden izmed glavnih govornikov shoda, je z množico delil svojo kritiko do RTV, obtožujoč jih propagandnega delovanja in zahteval takojšnje spremembe. Med svojim govorom je Rupar simbolično postavil belo vrečko na kip Pastirčka s piščalko, kar naj bi predstavljalo nesposobnost in propagando, ki jo pripisujejo vodstvu RTV.

“Mafija, mafija!”

Protestniki so vzklikali proti “mafiji”, ki naj bi zasedla RTV. Černoga in Rupar, pa sta obljubila sprožitev tožbe za povračilo prispevkov in zahtevala prenos protestov, ki jih trenutno vodstvo RTV cenzurira. Rupar je v svojem govoru poudaril, da upokojenci ne bodo dovolili ponovne gradnje Jugoslovanskega socializma in so skupaj zapeli Puntarsko pesem “Le vkup, le vkup uboga gmajna”.

Protest se je nadaljeval z zbiranjem pred državnim zborom, kjer so upokojenci ob zvokih Boleru francoskega skladatelja Ravela in vihranjem slovenskih zastav izrazili svojo odločnost in enotnost. Med vrhunci protesta je bilo napovedano, da bodo upokojenci na Trgu republike zaplesali dunajski valček, kar simbolizira njihovo skupno zavzemanje za spremembe.

Na protestu proti vladi, ki je potekal v središču mesta, je prvi govornik Andrej Peterle izpostavil razloge zbiranja: borbo proti “ponoreli vladi”, zahtevo za višje pokojnine in opozorilo na slabo upravljanje države, ki po njegovih besedah pleni in prevzema inštitucije proti volji volivcev, še posebej upokojencev. Peterle je napovedal odločen odpor proti trenutnim oblastem, poudarjajoč, da ne bodo več dopuščali, da se jih izključuje iz parlamenta.

Mag. Alenka Orel iz Luč je kot naslednja govornica spodbudila upokojence k aktivnemu udejstvovanju in izpostavila svoje politično-sindikalne izkušnje, med drugim svoje sodelovanje s Francetom Tomšičem, ključno osebnostjo osamosvojitve Slovenije. Orel je poudarila pomen boja za pravice upokojencev ob boku Pavlu Ruparju, kritizirala Desus in upokojenska združenja ter pozvala k večji aktivnosti in kritičnosti do oblasti.

Jožica Veler je kot naslednja govornica izrazila svojo zaskrbljenost nad “norostmi”, ki jih uzakonja trenutna vlada, in poudarila pomen boja za poštenje in boljšo prihodnost vnukov. Veler je vlado kritizirala za neodgovorno porabo javnih sredstev, ki bi jih lahko namenili pomoči revnim in prizadetim v naravnih nesrečah, namesto tega pa se zapravljajo za nejasne namene.

Kritika majhnih dvigov pokojnin

Predstavnik upokojenske stranke Igor Černoga je na protestu izrazil svojo frustracijo glede odnosa vlade do upokojencev. Černoga je kritiziral majhne dvige pokojnin v primerjavi z visokimi cenami, ki se dvigujejo za 50 in več odstotkov. Opozoril je na ignoriranje njihovih zahtev s strani vlade in obljubil, da se bo vsa škoda vladi vrnila kot bumerang.

V nadaljevanju shoda je govorec, ki se je predstavil kot oče in dedek, kritiziral nacionalno televizijo RTV za oddajanje vsebin, ki po njegovem mnenju niso primerne za otroke, s posebnim poudarkom na oddaji Prvič. Izrazil je skrb, da takšne oddaje vodijo k moralni zmedi med mladimi. Jan Valant, 18-letni študent, je izrazil podporo starejšim generacijam in poudaril pomen združevanja moči med generacijami za dosego sprememb. Poudaril je, da mladi in stari skupaj zahtevajo dostojno življenje za vse.

Pavel Rupar je shod zaključil z ostri kritiko vlade. Rupar je vlado obtožil slabega upravljanja, ponarejanja podatkov in nesposobnosti pri izračunu inflacije. Opozoril je na visoke položnice za plin in označil 8,2-odstotni količnik za pokojnine kot “lopovsko potezo”. Izpostavil je tudi svoje nasprotovanje nedavno uvedenemu obveznemu zdravstvenemu zavarovanju, ki ga je vlada izvedla pred njihovo iniciativo.

Shod se je zaključil z vzkliki “vlada dol!” in skupnim petjem pesmi Čebelar, simbolizirajoč enotnost in upanje udeležencev protesta. Rupar je izrazil upanje, da nadaljnjih protestov ne bo potrebno organizirati, če vlada prisluhne njihovim zahtevam.

[Vir: Nova24Tv]; Foto: Zajem zaslona; Portal24