Ukrajinska protiofenziva sledi načrtu, trdi Zelenski

Ukrajinska protiofenziva še vedno traja in naj bi dosegla svoje cilje do konca leta, je na konferenci v New Yorku dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kljub nedavnim poročilom o zastojih na prvi bojni črti je Zelenskij izrazil prepričanje v uspešno nadaljevanje operacije.

“Imamo načrt. Ne morem deliti vseh podrobnosti. Vendar imamo nekaj počasnih korakov naprej na jugu, prav tako imamo korake na vzhodu,” je dejal Zelenski. To prihaja kot odgovor na kritike visokega ukrajinskega vojaškega častnika, ki je opisal trenutno situacijo kot pat položaj.

Vrhovni poveljnik Valerij Zalužni je primerjal trenutno stanje z upočasnitvijo prve svetovne vojne, kar je Zelenskij javno obsodil. “Naša vojska pripravlja drugačne načrte, z drugačnimi operacijami, da bi hitreje napredovala in nepričakovano udarila po Ruski federaciji,” je poudaril v intervjuju.

Kljub priznanju “utrujenosti” Ukrajine v boju proti ruski invaziji, se je Zelenskij večkrat zavzel za več vojaške pomoči zahodnih zaveznikov. “Toda z golimi rokami to je nemogoče storiti brez orožja, brez ustreznega orožja,” je opozoril.

Rusija na prve vojne črte pošilja ukrajinske vojne ujetnike

Po poročanju ruske državne tiskovne agencije RIA Novosti, Rusija pošilja ukrajinske vojne ujetnike na prve bojne črte v Ukrajini, kjer prisegajo zvestobo Rusiji in sodelujejo v vojni na strani Moskve. Videoposnetki, ki prikazujejo Ukrajince, ki prisegajo z orožjem v rokah, so izzvali zaskrbljenost in dvome o pristnosti teh dejanj.

Euronews ni mogel takoj potrditi pristnosti poročila ali videoposnetkov, kar odpira vprašanje o prisilnosti teh dejanj. Strokovnjaki opozarjajo, da bi takšno ravnanje predstavljalo kršitev Ženevske konvencije o ravnanju z vojnimi ujetniki, ki prepoveduje vojaško uporabo ujetnikov in njihovo izpostavljanje nevarnim ali nezdravim razmeram, bodisi prisilno bodisi prostovoljno.

Inštitut za preučevanje vojne v Washingtonu je poročal o podobnih primerih, kjer so ukrajinski vojni ujetniki bili pozvani, naj se “prostovoljno” pridružijo bataljonu. Julija Gorbunova, višja raziskovalka za Ukrajino pri Human Rights Watch, pa je poudarila, da je težko verjeti, da bi bila odločitev vojnega ujetnika za prostovoljno sodelovanje resnično prostovoljna glede na okoliščine prisilnega pridržanja.

vir

Foto: ZelenskyyUA X

Portal24