Ukrajina potrdila napad na ruski pristajalni ladji

V poznih urah 23. marca je Ukrajina izvedla napad na okupiranem Krimu, tarča napada pa sta bili ruski pristajalni ladji razreda Ropucha, “Yamal” in “Azov”, so potrdile ukrajinske oborožene sile. Napad je prizadel tudi del infrastrukture črnomorske flote na Krimu in ruski vojaški komunikacijski center. Ukrajina je v zadnjem času okrepila svoje napade na Krim, osredotočajo se na ruska vojaška sredstva v regiji in okoli Črnega morja. Rusija je Krim nezakonito zasedla leta 2014. Ladji “Yamal” in “Azov”, ki pripadata 197. brigadi pristajalnih ladij ruske črnomorske flote, se redno uporabljata v vojaških vajah in usposabljanjih. Obseg škode, ki je nastala na ladjah, zaenkrat ostaja nejasen, rusko obrambno ministrstvo pa se na poročila o napadu še ni odzvalo.

Eden obsežnejših napadov

Razred Ropucha, z Natovo oznako projekt 775, obsega ladje, zgrajene med hladno vojno, ki podpirajo vojaške operacije morje-kopno. Februarja je bilo v uporabi samo pet pristajalnih ladij tega razreda, po potopitvi ladje Caesar Kunikov 14. februarja. 23. marca so se v Sevastopolu oglasile sirene za zračni napad, ruske oblasti pa so začasno blokirale promet na Krimskem mostu. Trdijo, da so sestrelili več kot 10 raket. Mihail Razvožajev, vodja nezakonite ruske okupacijske vlade v Sevastopolu, je napad označil za enega najobsežnejših v zadnjem času, pri čemer je bila ena oseba ubita in štiri ranjene.

Ukrajinska vojaška obveščevalna služba poroča, da se ruska mornarica zaradi ukrajinskih napadov prerazporeja v varnejši Novorosijsk. Center za strateško komuniciranje ukrajinskih oboroženih sil je sporočil, da je bilo od februarja 2024 onesposobljenih 33 odstotkov bojnih ladij, vključno z 24 ladjami in eno podmornico. Kot odgovor na stalne napade Ukrajine je Rusija zamenjala poveljnika svoje mornarice in napovedala, da bodo ladje črnomorske flote oborožene z mitraljezi težkega kalibra za boj proti ukrajinskim morskim brezpilotnim letalom. V luči novih ukrepov Rusije za zaščito svojih ladij, je predstavnik ukrajinske vojske napovedal, da bodo prihodnji napadi vključevali nove kombinirane taktike na morju, v zraku in na kopnem.

[Vir: Kyiv Independent]; Foto: Pexels; Portal24