Trumpova bitka s kaznijo: Možnosti in tveganja

Odvetniška ekipa nekdanjega predsednika ZDA, Donalda Trumpa, se je na sodišče v New Yorku obrnila s prošnjo za začasno ustavitev izplačila kazni v višini 454 milijonov dolarjev. To kazen naj bi Trump plačal zaradi obtožb poslovne goljufije v omenjeni zvezni državi. Pred tem je bilo razglašeno, da mora Trump, če se želi pritožiti na sodbo, poravnati znesek ali najti poroka.

Trumpova ekipa je razkrila, da so brez uspeha kontaktirali najmanj 30 newyorških podjetij, vendar nobeno ni imelo potrebnih sredstev za jamstvo. Pred Trumpom je trenutno več poti, najugodnejša pa bi bila odobritev odloga s strani sodišča. Newyorški odvetnik Renato Mariotti je izjavil, da bi sodišče lahko zaradi občutljivosti primera morda bolj popustljivo obravnavalo Trumpa kot kateregakoli drugega posameznika.

Mariotti je poudaril, da v primeru njegovih strank, sodišče zagotovo ne bi odobrilo podaljšanja roka za plačilo. Druga možnost, ki ostaja odprta, je najti podjetje, ki bi bilo pripravljeno služiti kot porok. V ta namen so Trumpovi sodelavci na družbenih omrežjih že začeli obsežno kampanjo za zbiranje sredstev za kritje pravnih stroškov.

Če niti ena izmed teh možnosti ne bo uspešna, Mariotti meni, da to kaže bodisi na Trumpovo pomanjkanje obljubljenega bogastva bodisi na neustrezno pripravo na takšen razplet. Glede na zaposlitev izkušenih pravnikov v Trumpovi ekipi, je prva možnost verjetnejša.

Pogajanje za kompromis

Tretja možnost za Donalda Trumpa v luči izplačila kazni v višini 454 milijonov dolarjev je pogajanje o kompromisu s sodiščem. Obstaja možnost, da bi vrhovna tožilka New Yorka, Letitia James, kljub predhodnim napetostim med njo in Trumpom, ki so vključevale osebne napade na tožilko, omogočila plačilo simboličnega zneska ali dela zahtevane kazni v času pritožbenega roka. Trumpova zahteva za znižanje kazni na 100 milijonov dolarjev je bila s strani sodišča zavrnjena. Njegove možnosti za uspeh so dodatno zmanjšane zaradi javnih napadov na James.

Če bo Trump zavrnil plačilo polne kazni, kot je trenutno predvideno s sodbo, bi lahko razglasil bankrot, kar bi mu omogočilo izogibanje plačilu. Vendar bi to lahko imelo negativne posledice na njegovo politično kariero, saj se skuša vrniti v predsedniški položaj. Kot zadnjo možnost bi lahko država New York posegla po Trumpovem premoženju, vključno z njegovima najbolj znanimi lastnostmi, stolpnico na Peti aveniji in letoviščem Mar-a-Lago, da bi pokrila zahtevani znesek. Tak scenarij bi predstavljal znaten udarec za Trumpa, saj bi izgubil ključne dele svojega imperija.

[Vir: BBC]; Portal24; Foto: Wikimedia/Gage Skidmore