Trump vstopa na TikTok: Nova strategija za nagovor mladih volivcev

Nekdanji predsednik Donald Trump se je pridružil TikToku, hitro rastoči platformi družbenih medijev, ki ima povezave s Kitajsko. To je presenetljivo, saj je Trump med predsedovanjem nasprotoval tej aplikaciji. V svoji prvi objavi na TikToku, kjer je veliko mladih potencialnih volivcev, je Trump delil video posnetek, potem ko se je udeležil tekme Ultimate Fighting Championship (UFC) v Newarku, New Jersey. V videu se pojavi tudi izvršni direktor UFC, Dana White.

Trump je v videu gledalcem povedal, da je “v čast” biti na tej platformi. Njegovemu sporočilu je sledila montaža navijaških posnetkov s tekme UFC. “Predsednik je zdaj na TikToku,” je dejal White na začetku videa.

Trumpov preverjen račun trenutno vsebuje le to objavo. Njegov super PAC, MAGA Inc., se je platformi pridružil že maja. Izvršni direktor PAC, Taylor Budowich, je takrat na omrežju X objavil: “MAGA INC ne bo prepustila nobene platforme Joeju Bidnu in demokratom, ki poskušajo uničiti našo državo. Zagotovili bomo, da bo agenda predsednika Trumpa Amerika na prvem mestu prišla v vsak kotiček interneta in na vsako območje te države.”

Želja po dosegu

Trumpova poteza, da se pridruži TikToku, poudarja njegovo željo po dosegu večjega števila mladih volivcev. TikTok je priljubljen pri približno 170 milijonih ljudi v ZDA in hitro raste, čeprav je še vedno manjši od Instagram in Facebooka.

Med predsedniškim mandatom je Trump izpostavil zaskrbljenost glede povezav TikToka s Kitajsko in si prizadeval za prepoved aplikacije v ZDA z izvršnim ukazom, kar pa mu ni uspelo. Tudi predsednik Joe Biden in večina zakonodajalcev so izrazili podobne skrbi. Biden je podpisal zakonodajo, ki bi TikTok prisilila v prodajo drugemu podjetju ali pa bi se soočila s popolno prepovedjo.

Kljub temu Trump zdaj nasprotuje prepovedi TikToka po vsej državi, saj meni, da bi taka politika odtujila mlade Američane in koristila konkurenčnemu podjetju Meti. Zagovorniki TikToka, vključno s podjetjem samim, trdijo, da so vsa domnevna tveganja za nacionalno varnost zgolj hipotetična in da ni dokazov, da bi kitajska vlada dostopala do osebnih podatkov ameriških uporabnikov.

Trumpova uvedba na TikTok prihaja nekaj dni po njegovi kazenski obsodbi v New Yorku. Od nedelje zjutraj ima njegov račun več kot 650.000 sledilcev, njegov prvi video pa si je ogledalo več kot 6 milijonov ljudi.

Tudi Bidnova kampanja je prisotna na TikToku, čeprav njegova administracija podpira državno prepoved aplikacije. TikTok je vložil pravno pritožbo na zakon, ki ga je Biden podpisal aprila. Razprave o zadevi so predvidene za september.

[Vir: CNN]; Portal24; Foto: Wikimedia/Gage Skidmore