Trump prepričljiv zmagovalec preliminarnih volitev v Michiganu in Missouriju

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je dosegel pomembno zmago na preliminarnih volitvah v Michiganu in Missouriju, kar ga postavlja korak bližje k pridobitvi republikanske nominacije za predsedniške volitve novembra. V boju za nominacijo je v obeh državah premagal Nikki Haley, svojo zadnjo preostalo tekmico, s čimer se obeta njegov verjetni dvoboj z aktualnim demokratskim predsednikom Joejem Bidnom na jesenskih volitvah.

V Michiganu je Trump dominiral na vseh 13 strankarskih volitvah, kot so sporočili iz republikanske stranke. Ta zmaga poudarja njegovo popularnost med republikanskimi volivci in utrjuje njegov položaj v tekmi za predsedniško nominacijo. Čeprav so glasovi še vedno v procesu štetja, je Associated Press napovedal Trumpovo zmago v Missouriju. Preliminarni rezultati kažejo, da je Trump v tej državi močno pred Haley, kar dodatno utrjuje njegov položaj na preliminarnih volitvah.

Konvencije v Grand Rapidsu v Michiganu, kjer so izbirali delegate za Trumpa ali Haley se je zbralo več kot 1600 članov. Ta dogodek še enkrat potrjuje močno podporo, ki jo Trump uživa med republikanskimi aktivisti in člani stranke.

Haley ima zadnjo priložnost v Idahu

Pred supertorkom, najpomembnejšim dnevom preliminarnih volitev, ko bo svoje glasove oddalo 15 držav, imajo republikanske preliminarne volitve v Idahu poseben pomen. To bo za Haley zadnja priložnost, da pred supertorkom doseže preobrat. Kljub temu, da je Trump s prejšnjimi zmagami jasen favorit, Haley še vedno vztraja s podporo donatorjev, ki iščejo alternativo nekdanjemu predsedniku.

Republikanci v Michiganu so za ta volilni cikel uvedli hibridni sistem, ki združuje klasične primarne volitve in volilni kolegij. Trumpova zmaga na preliminarnih volitvah in uspeh v volilnem kolegiju kažeta na njegovo široko podporo znotraj stranke in velik korak proti nominaciji. Trumpove zmage v Michiganu in Missouriju krepijo njegovo vodilno pozicijo v republikanskih preliminarnih volitvah in nakazujejo na močno podporo znotraj stranke pred novembrskimi predsedniškimi volitvami.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Wikimedia/Gage Skidmore