Trump: Odločitev o splavu naj bo v rokah zveznih držav

Nekdanji predsednik Združenih držav Amerike, Donald Trump, je danes v izjavi na svojem družbenem omrežju Truth poudaril, da bi morale ameriške zvezne države samostojno odločati o zakonodaji, povezani s splavom. Trump, ki se ponovno poteguje za predsedniški stolček, je izrazil podporo pravici do splava v določenih primerih, obenem pa poudaril, da se morajo države odločati na podlagi glasovanj ali sklepov svojih zakonodajnih teles.

Donald Trump, republikanski predsedniški kandidat, je svoje stališče do splava opredelil kot podpornika pravice do splava v posebnih okoliščinah, kot so posilstvo, incest in ogroženost življenja matere. Kljub temu pa poudarja, da bi morala biti odločitev o legalizaciji ali prepovedi splava prepuščena posameznim ameriškim državam. S tem se odmika od ideje zvezne prepovedi splava, namesto tega pa zagovarja pristop, ki daje prednost državni avtonomiji.

Trump si lasti zasluge za odločitev Vrhovnega sodišča ZDA iz leta 2022, ki je odpravila zvezno pravico do splava. Ta korak pripisuje svojim imenovanjem konservativnih sodnikov na Vrhovno sodišče, kar je sprožilo preoblikovanje ameriškega sodnega sistema v prid bolj konservativnim vrednotam.

Trumpovo izogibanje konkretizaciji stališča glede tedna nosečnosti, do katerega bi podpiral splav, odraža občutljivost te teme med ameriškimi volivci. Ankete kažejo, da večina Američanov podpira določene omejitve splava, predvsem po prvem trimesečju, a hkrati želijo, da bi o takšnih odločitvah razpravljali in jih sprejemali pacienti v dogovoru z zdravniki, ne pa politične oblasti.

[Vir: Reuters]; Foto: Wikimedia/Gage Skidmore; Portal24