Trajnostni razvoj in les: kako lahko lesna industrija prispeva k boljši prihodnosti

Trajnostni razvoj in les. Ob svetovnem dnevu Zemlje, ki ga obeležujemo danes, 22. aprila, v podjetju Ledinek posebno pozornost namenjajo trajnostni rabi lesa. Ta je eden najpomembnejših naravnih virov, ki omogoča gradnjo hiš, izdelovanje pohištva, goriva, papirja in drugih izdelkov.

Pomembno je, da les uporabljamo na trajnosten način in se zavedamo odgovornosti svojega vpliva na družbo in okolje.
“Ponosni smo, da smo s svojimi izdelki del prizadevanj za čistejše okolje. Naši vrhunski stroji in celovite rešitve proizvodnih linij, za industrijo masivnega lesa, omogočajo učinkovito uporabo lesa kot naravnega materiala za gradnjo z lesom in za predelavo v izdelke z visoko dodano vrednostjo,” je dejal Gregor Ledinek, direktor podjetja Ledinek Engineering in Lestro-Ledinek.

Ključnega pomena za ohranjanje zdravega in produktivnega planeta je trajnostna raba lesa. Ta je naravno obnovljiv, nizkoogljični material, ki znižuje emisije toplogrednih plinov in zmanjšuje podnebne spremembe ter hkrati omogoča prijetno in zdravo bivalno okolje.

“Dejstvo je, da skladišči ogljikov dioksid in po svojem odsluženem življenjskem ciklu propade. To pomeni, da ne obremenjuje okolja in prispeva k nižjemu ogljičnemu odtisu, za kar si danes prizadevajo države na globalni ravni. Vizija našega podjetja je postati vodilni ponudnik strojev in linij za proizvodnjo konstrukcijskega lesa na svetovnem trgu. Pri tem vseskozi zasledujemo cilj, da ostanemo inovator na globalni ravni in soustvarjamo svetovne trende na področju lesnoobdelovalne industrije. S tem pa tudi prispevamo k trajnostnemu razvoju,” je poudaril Gregor Ledinek.    

Trajnostna raba lesa lahko prinese tudi številne druge koristi, vključno z ohranjanjem biotske raznovrstnosti in habitatov, preprečevanjem erozije tal, zmanjšanjem količine odpadkov ter izboljšanjem kakovosti zraka in vode. Zato je pomembno, da se zavedamo vrednosti trajnostne rabe lesa ter spodbujamo uporabo lesa iz trajnostnih virov. Vse več podjetij se zavezuje k temu in si prizadeva za pridobivanje certifikatov, kot sta FSC in PEFC, ki zagotavljata, da so lesni viri pridobljeni na trajnosten način.

“Ob tej priložnosti pozivamo vse, da sprejmejo odgovorne odločitve pri rabi lesa in se pridružijo boju za trajnostno prihodnost našega planeta,” je zaključil Gregor Ledinek.

Svetovno priznano podjetje Ledinek Engineering letos beleži 30-letno tradicijo. So najbolj celovit in kompleten proizvajalec proizvodnih linij na svetu, ki nenehno raste, se razvija in stalno vlaga v zaposlene. Razvijajo in izdelujejo stroje ter avtomatske linije za proizvodnjo lesnih polizdelkov. Soustvarjajo svetovne trende na področju lesnoobdelovalne industrije. Vsi stroji so plod njihovega lastnega razvoja in inovacij. Slovensko znanje prenašajo v več kot 50 držav po vsem svetu. V sklopu blagovne znamke Ledinek zaposlujejo več kot 400 ljudi. Za inovativnost, uspešnost, razvoj in delo so prejeli že več nagrad tako v Sloveniji kot tudi tujini.