Trajnostni preboj: DS Smith 1,2 milijarde kosov plastike nadomestil s kartonom

DS Smith, eden vodilnih mednarodnih proizvajalcev bolj trajnostnih rešitev za embalažo, je v sodelovanju z nekaterimi najbolj prepoznavnimi blagovnimi znamkami hitro potrošnih dobrin na svetu (FMCG) presegel pomemben mejnik. Do maja 2024 je podjetje zamenjalo več kot 1,2 milijarde kosov plastike z bolj trajnostnimi kartonskimi embalažnimi rešitvami, kar je 16 mesecev pred načrtovanim rokom.

Cilj, postavljen v trajnostni strategiji “Now & Next”, je podjetje doseglo z zmanjšanjem, zamenjavo ali popolno odstranitvijo plastične embalaže, kar je bilo v skladu s poslanstvom podjetja, “preoblikovanje embalaže za spreminjajoči se svet”. DS Smith posluje na 27 mednarodnih trgih, pomembno vlogo pa je odigral tudi DS Smith Slovenija, kjer so z embalažnimi alternativami iz valovitega kartona nadomestili že več kot 1,5 milijona kosov plastike od leta 2020.

Med vsakdanje plastične izdelke, ki so bili odstranjeni s trgovskih polic, spadajo embalaže za sadje in zelenjavo, plastični nosilci in ovoji iz skrčljive folije ter banjice za meso, mesne izdelke in gotove obroke. Povpraševanje po nadomestitvi plastike narašča, saj je podjetje v vzhodnoevropskih državah skoraj podvojilo letno količino nadomeščenih kosov plastike od leta 2020.

Načelo krožnega oblikovanja

Ključni del procesa oblikovanja v DS Smithu temelji na uporabi načel krožnega oblikovanja, razvitih v sodelovanju s fundacijo Ellen MacArthur. Vsak od 800 oblikovalcev podjetja je bil usposobljen za delo skladno s temi načeli, kar omogoča ocenjevanje učinkovitosti glede na recikliran material, možnost recikliranja, emisije CO2, odvečne odpadke in parametre dobavne verige.

Gabriel Balogh, direktor DS Smith Slovenija, je poudaril pomen sodelovanja s strankami in neprekinjenih prizadevanj za zamenjavo problematičnih plastičnih materialov.

“S tesnim sodelovanjem s strankami in neprekinjenimi prizadevanji za zamenjavo problematičnih plastičnih materialov znatno prispevamo k zmanjšanju našega vpliva na planet. Danes to prizadevanje ni več samo privilegij; postalo je nujnost. Ponosen sem, da smo v Sloveniji že zamenjali več kot 1,5 milijona kosov plastike z trajnostnimi rešitvami iz valovitega kartona, kar poudarja našo pionirsko vlogo v krožnem gospodarstvu in izjemni inovativni duh naše ekipe.”

Gabriel Balogh, direktor DS Smith Slovenija

Kaj je nadomeščena plastika?

Definicija “nadomeščene plastike” zajema katero koli plastiko, ki je bila zaradi uvedbe kartonskih rešitev znatno zmanjšana ali odstranjena.

Nekateri ključni izdelki, ki so prispevali k doseganju tega cilja, vključujejo:

  • LiftUp: Nadomešča ovoj iz skrčljive folije, ki se uporablja za pakiranja šestorčkov 1,5 litrskih pijač, z v celoti reciklabilnim kartonskim ročajem.
  • RoundWrap: Inovativna alternativa tradicionalni embalaži steklenic v industriji pijač.
  • Fruit and Veg punnets: Košarice za sadje in zelenjavo iz valovitega kartona nadomeščajo plastične banjice za enkratno uporabo.
  • Easy Bowl: Pladnji na osnovi valovitega kartona za pakiranje svežega mesa, mesnih izdelkov, rib ali gotovih jedi.

Miles Roberts, Group Chief Executive pri DS Smith, je izrazil ponos nad dosežkom ekipe: “Z inovacijami, ki našim strankam pomagajo zmanjšati ali nadomestiti plastiko, se odzivamo na družbene zahteve po zmanjšanju onesnaženja s plastiko in obenem širimo partnerstva s strankami. Ponosen sem na vsakega člana ekipe DS Smith, ker smo ta cilj dosegli celo leto prej. Vendar je to šele začetek. Če bomo še naprej podpirali naše stranke in skupnost pri trajnostnih ciljih, lahko dosežemo še veliko več pozitivnih učinkov. Pri našem poslanstvu je to izjemna motivacija.”

DS Smith tako utrjuje svoj položaj vodilnega inovatorja v embalažni industriji, ki se zavzema za bolj trajnostno prihodnost in zmanjšanje plastičnih odpadkov po vsem svetu.

Portal24; Foto: Anže Petkovšek