To so za upokojitev najugodnejše države v Evropi!

V iskanju idealne destinacije za upokojitev se mnogi obračajo proti tujini, kjer iščejo boljšo kakovost življenja ob hkratnem zmanjšanju življenjskih stroškov. V nedavni študiji, ki jo je izvedlo podjetje Property Guides, specializirano za svetovanje pri nakupu nepremičnin v tujini, so bile raziskane priljubljene evropske države med izseljenci, da bi ugotovili, katera ponuja najboljše pogoje za upokojence. Analiza je temeljila na petih ključnih dejavnikih: količina zelenih površin, dostop do zdravstvenega varstva, število bolnišničnih postelj na prebivalca, stopnja kriminala in življenjski stroški.

Turčija: Najugodnejša evropska država za upokojence

Turčija se je izpostavila kot najbolj privlačna destinacija z najnižjimi življenjskimi stroški. Upokojenci za življenje tam potrebujejo zgolj 488 evrov na mesec. V primerjavi z Veliko Britanijo, kjer enakovredni življenjski stroški znašajo 1913 evrov, se britanska pokojnina v Turčiji izkaže za štirikrat bolj vredno. Dodaten plus je, da se britanske pokojnine v Turčiji, kljub njenemu statusu izven EU, letno usklajujejo po sistemu “trojne ključavnice”, kar zagotavlja njihovo rast v skladu z domačimi standardi.

Nemčija in Grčija: Nizki stroški

Nemčija je kot destinacija privlačna zaradi obilice zelenih površin, ki prebivalcem omogočajo kakovostno preživljanje prostega časa v naravi, hkrati pa zagotavlja visoko raven zdravstvene oskrbe. Grčija, uvrščena na tretje mesto, prav tako izstopa z nizkimi življenjskimi stroški. Slednji v povprečju znašajo 1027 evrov na mesec. Grčija pa ponuja tudi nadpovprečno količino zelenih površin.

Portugalska in Irska: Kontrasti v stroških… več na Senior24

Foto: Freepik; Portal24