To so za diabetike najbolj zdrave testenine in priloge!

Sladkorna bolezen tipa 2 je stanje, ki povzroči visoko raven krvnega sladkorja in s tem poveča tveganje za razvoj resnih zdravstvenih zapletov. Kljub temu diagnoza ne pomeni, da morajo diabetiki opustiti uživanje hrane. Nasprotno, z pametnim in zdravim izbiranjem živil lahko bolniki še vedno uživajo v številnih okusnih jedeh.

Eden glavnih izzivov pri uravnavanju ravni krvnega sladkorja je vnos ogljikovih hidratov, ki so pogosto prisotni v priljubljenih jedeh, kot so testenine. Testenine lahko povzročijo nenadne skoke glukoze v krvi, kar je za diabetike še posebej problematično. Vendar so se na spletu pojavile alternativne možnosti, ki omogočajo bolj zdrave izbire brez odpovedovanja užitkom.

Polnozrnate testenine

Polnozrnate testenine, izdelane iz polnozrnate pšenične moke, so bogate z vlakninami in hranilnimi snovmi. Te lastnosti pomagajo pri boljšem uravnavanju ravni glukoze v krvi, saj imajo nižji glikemični indeks v primerjavi z rafiniranimi ogljikovimi hidrati. Kljub temu organizacija Diabetes UK opozarja na pomen nadzora nad velikostjo porcij, saj tudi polnozrnata živila vsebujejo ogljikove hidrate.

Testenine na osnovi stročnic

Zaradi visoke vsebnosti vlaknin in beljakovin testenine iz stročnic upočasnijo pretvorbo ogljikovih hidratov v glukozo. Endokrinologija, znan kot The Voice of Diabetes na Tiktoku, priporoča izbiro testenin iz leče, čičerike ali črnega fižola, ki ne povzročajo velikih nihanj krvnega sladkorja, če so porcije primerne.

Rjavi riž in kvinoja

Rjavi riž, služi kot priloga z dobrim virom vlaknin in nižjim glikemičnim indeksom. Kvinoja, ki jo endokrinologija hvali kot popolno beljakovino, je dokazano umirila skoke krvnega sladkorja po obroku.

Zelenjavne možnosti in shirataki rezanci

Špageti z bučkami in shirataki rezanci ponujajo alternativo tradicionalnim testeninam z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Te možnosti so odlična izbira za tiste, ki iščejo okusne, a zdrave nadomestke.

Ta priporočila ponujajo upanje in nove možnosti za bolnike s sladkorno boleznijo tipa 2, ki si želijo raznolike in zdrave prehrane brez občutka omejenosti. Pomembno je, da se pri izbiri živil posvetujejo z zdravstvenim strokovnjakom, da zagotovijo, da so njihove prehranske izbire v skladu z njihovimi zdravstvenimi potrebami in cilji.

Portal24; Foto: Freepik