To so ključne stvari, ki jih morate vedeti o rezultatih evropskih volitev

Evropski konservativci slavijo, saj je Evropska ljudska stranka (EPP) na nedeljskih volitvah v Evropski parlament dosegla prepričljivo zmago. Kljub uspehu desnih strank po vsej Evropski uniji je EPP edina sredinska stranka, ki je na teh volitvah rasla. Po začasnih podatkih bo desnosredinska koalicija verjetno imela 184 poslancev, kar predstavlja četrtino od 720-članskega parlamenta. Socialdemokrati (S&D) so ostali stabilni, medtem ko je liberalna skupina Renew Europe utrpela velike izgube.

Moč EPP in njen vodja Manfred Weber

Z močnim položajem v parlamentu ima EPP odlično izhodišče za oblikovanje politike EU v desno. Manfred Weber, vodja poslanske skupine EPP v Evropskem parlamentu, je nedavno izjavil: “Smo stranka industrije, smo stranka podeželskih območij, smo stranka kmetov Evrope.” Čeprav bi se EPP lahko ponovno pridružila veliki koaliciji s socialisti in liberalci, obstaja možnost, da bi se pogajala tudi z desnimi strankami, če lahko to stori, ne da bi se odtujili od svojih sredinskih zaveznikov.

Vzpon desnice

Kot so napovedovale javnomnenjske raziskave, so desne sile močno napredovale po vsej EU. V Franciji je Nacionalna skupščina pridobila skoraj tretjino glasov in se uveljavila kot vodilna skupina v naslednjem parlamentarnem zasedanju. Italijanska stranka Bratje Italije, ki jo vodi premierka Giorgia Meloni, je prav tako dosegla velik uspeh, in sicer s podporo več kot četrtine volivcev.

Dve skupini v Evropskem parlamentu na desni, Evropski konservativci in reformisti (ECR) ter skupina Identiteta in demokracija (ID), bosta imeli 131 sedežev. Poleg tega bodo imeli svoje predstavnike tudi nemška Alternativa za Nemčijo, madžarska stranka Fidesz, poljska Konfederacija in bolgarska prokremeljska stranka Preporod.

Uspeh Meloni

Uspeh Giorgie Meloni v Italiji je spodkopal Ligo, nekoč vodilno stranko znotraj skupine Identiteta in demokracija, ki je v nedeljo izgubila dve tretjini sedežev. V Španiji je stranko Vox podobno prizadela nova desna stranka Se Acabó La Fiesta (Zabave je konec), ki jo vodi Alvisa Pérez. Nova skupina si je zagotovila tri sedeže, ki bi jih lahko prejel Vox, ki je sicer podvojil svojo zastopanost in bo imel v naslednjem mandatu šest predstavnikov v Bruslju.

Če bi desnica oblikovala enotno skupino, bi bila druga največja sila v parlamentu, vendar je zaradi rivalstva in nesoglasij ta scenarij malo verjeten. Kljub temu bo njihova številčnost še vedno vplivala na politiko EU.

Von der Leyen

Nedeljski rezultati kažejo, da ima predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen dobre možnosti, da ostane na položaju, vendar ne povsem gotove. Če bo dobila podporo nacionalnih voditeljev EU, bo morala kandidaturo potrditi še Evropski parlament. Leta 2019 je bila izvoljena z glasovi EPP, S&D in Renew Europe. Ista koalicija bi ji načeloma lahko zagotovila še eno večino.

Tokrat imajo tri skupine približno 400 od 720 predstavnikov. To bi moralo zadostovati, če bi vsi njihovi člani glasovali za Von der Leyen, a ni gotovo, da se bo to zgodilo – celo nekatere stranke EPP so sporočile, da je ne bodo podprle.

Klofuta za evropske zelene

Po petih letih, v katerih je Green Deal postal glavna tema v Bruslju, so se volivci obrnili proti okoljsko usmerjenim strankam in njihove predstavnike vrgli iz parlamenta. Največje izgube so Zeleni utrpeli v francoski in nemški delegaciji, ki sta predstavljali polovico moči tega gibanja v parlamentu. Kljub majhnemu napredku v državah, kot sta Nizozemska in Danska, bodo Zeleni izgubili več kot ducat poslancev in padli s četrtega na šesto mesto po številu ljudi v parlamentu.

Renew se ni uspelo obnoviti

Skupina Obnovimo Evropo, tretji steber velike koalicije, ki zadnjih pet let obvladuje parlament, je včeraj doživela udarec. V Franciji je stranka predsednika Emmanuela Macrona propadla, ko so volivci izrazili svoje razočaranje nad nacionalno vlado z glasovanjem za skrajno desnico. Španska veja te skupine, Ciudadanos, je popolnoma izginila – sedem sedežev, ki jih je imela v parlamentu, je prevzela desnosredinska Ljudska stranka. Izgube so bile zabeležene tudi med sorodnimi skupinami v Romuniji, na Danskem in v Estoniji.

Renew je s približno 14 odstotki sedežev v parlamentu večino prejšnjega mandata preživel kot jeziček na tehtnici. Malo je verjetno, da bo Renew še naprej imel toliko moči, kar je slaba novica za voditelje, kot je Macron, ki so upali, da jo bodo uporabili za promocijo svoje vizije Evrope v Bruslju.

Nacionalni voditelji in vpliv volitev

Kot je običajno med volitvami v Evropski parlament, so državljani po vsej EU svoj glas uporabili kot dejanski referendum o svojih nacionalnih vladah. V Franciji je prepričljiva zmaga desnega Nacionalnega zbora spodbudila predsednika Macrona, da se je odzval z razpustitvijo narodne skupščine in razpisom predčasnih volitev.

Čeprav se noben drug državni voditelj ni odzval tako dramatično, so bili negativni rezultati vladajočih strank v državah, kot sta Nemčija in Madžarska, interpretirani kot udarci za njihove voditelje. Na Danskem so socialdemokrati premierke Mette Frederiksen obdržali svoje sedeže na volitvah, ki so jih razlagali kot referendum o ravnanju njene sredinske vlade s priseljevanjem. V Španiji je spodletel poskus, da bi volitve predstavili kot plebiscit o premierju Pedru Sánchezu. Njegova socialistična stranka se je namreč skoraj izenačila z desnosredinsko Ljudsko stranko, kar je spodkopalo poskuse konservativcev, da bi rezultate uporabili za strmoglavljenje njegove manjšinske koalicijske vlade.

[Vir: Politico]; Portal24; Foto: Wikimedia/Rémi Noyon