To se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste paradižnik!

Sezona paradižnika je tukaj, kar pomeni, da so ti sočni sadeži na voljo v izobilju. Ne glede na barvo – rdeča, rumena, oranžna ali zelena – paradižniki so trenutno povsod. Od solat in pic do testenin in sendvičev, skoraj vse jedi so boljšega okusa, če so obogatene s temi svežimi dragulji. Zato ni presenetljivo, da povprečni Slovenec na leto poje približno 12,8 kilogramov. Številka sicer vključuje tako sveže kot tudi predelane paradižnike​

Če že vsakodnevno uživate paradižnik, imate odlično novico, saj paradižniki niso le okusni, ampak tudi polni bistvenih hranil in antioksidantov. En cel (srednje velik) paradižnik vsebuje samo 22 kalorij, vendar je bogat z vitaminom C, kalijem, folatom, vitaminom K, betakarotenom in drugimi hranili. Poglejmo, kako lahko vsakodnevno uživanje tega okusnega sadeža vpliva na vaše zdravje.

Povečali boste vnos antioksidantov

Dnevno uživanje paradižnika lahko znatno poveča raven antioksidantov, zlasti močnega antioksidanta likopena. Likopen je karotenoid, ki daje paradižniku rdečo barvo in ga najdemo tudi v drugem sadju in zelenjavi, kot so lubenice, marelice in papaja. Likopen je znan po svoji sposobnosti nevtralizacije škodljivih prostih radikalov v telesu, kar lahko zmanjša tveganje za nekatere kronične bolezni. Redno uživanje paradižnika lahko vodi do višjih ravni likopena v krvnem obtoku, kar nudi izboljšano zaščito pred oksidativnim stresom in nekaterimi boleznimi. Na primer, ½ skodelice paradižnikove mezge vsebuje več kot 27.000 mikrogramov likopena, medtem ko skodelica paradižnikovega soka v pločevinkah vsebuje skoraj 22.000 mikrogramov.

Lahko zmanjšate tveganje za možgansko kap

Številne študije so pokazale, da lahko redno uživanje paradižnika pomaga zmanjšati tveganje za možgansko kap, deloma zaradi visoke vsebnosti likopena. Ena študija je pokazala, da imajo ljudje z najvišjo vsebnostjo likopena v krvi 55 odstotkov manj možnosti za možgansko kap kot ljudje z najnižjo vsebnostjo likopena v krvi. Med udeleženci študije z najnižjo vsebnostjo likopena jih je 25 od 258 utrpelo možgansko kap, med tistimi z najvišjo vsebnostjo likopena pa jih je 11 od 259 utrpelo možgansko kap. Ko so raziskovalci preučevali možganske kapi zaradi krvnih strdkov, so bili rezultati še močnejši. Tisti z najvišjimi ravnmi likopena so imeli 59 odstotkov manj možnosti za možgansko kap kot tisti z najnižjimi ravnmi.

Poleg tega lahko vsakodnevno uživanje paradižnika pozitivno vpliva na splošno zdravje srca. Visoka vsebnost kalija v paradižniku pomaga uravnavati krvni tlak, medtem ko vlaknine prispevajo k zniževanju ravni holesterola. Likopen v paradižnikih lahko pomaga zmanjšati tveganje za bolezni srca z znižanjem holesterola LDL. Sčasoma lahko ta dnevni odmerek za srce zdravih spojin prispeva k boljšemu zdravju srca in ožilja.

Lahko izboljšate in zaščitite svojo kožo

Želite svoji koži podariti lepoto? Vsakodnevno uživanje paradižnika lahko pomaga! Kombinacija vitamina C, likopena in drugih antioksidantov, ki jih najdemo v paradižniku, lahko pomaga zaščititi vašo kožo pred poškodbami zaradi sonca in lahko celo prepreči nekatere znake staranja, kot so drobne gubice in ohlapnost kože. Vitamin C je bistvenega pomena za proizvodnjo kolagena, ki ohranja vašo kožo čvrsto in mladostno. Čeprav paradižniki ne bi smeli nadomestiti vsakodnevne kreme za sončenje, lahko z njihovim rednim uživanjem zagotovite dodatno plast UV zaščite za vašo kožo. Študije so pokazale, da likopen in karotenoidi v paradižniku pomagajo preprečiti poškodbe kože zaradi UV-svetlobe in zmanjšajo možnost sončnih opeklin.

Lahko bi zmanjšali tveganje za nekatere vrste raka

Še en razlog za vsakodnevno uživanje paradižnika je, da so likopen in drugi antioksidanti, ki jih najdemo v teh sočnih sadežih, povezani z zmanjšanjem tveganja za nekatere vrste raka, zlasti raka, ki vključuje prebavni sistem (usta, požiralnik, želodec, debelo črevo in danko). Študije kažejo, da lahko protivnetni učinki likopena in drugi celični zaviralni mehanizmi omejijo rast rakavih celic in metastaze.

Lahko bi pomagal ohraniti ostre oči

Paradižnik je bogat vir betakarotena, ki je bistvenega pomena za ohranjanje dobrega vida. Poleg tega vsebujejo lutein in zeaksantin, dva pomembna antioksidanta, ki pomagata preprečevati starostno degeneracijo makule, kronično stanje, pri katerem se poškoduje del mrežnice, imenovan makula. Študije kažejo, da lahko redno uživanje paradižnika prispeva k dolgoročnemu zdravju oči in potencialno zmanjša tveganje za nekatere očesne bolezni.

Pomembno je, da uživate uravnoteženo prehrano, bogato z raznolikim sadjem, zelenjavo, polnozrnatimi izdelki, pustimi beljakovinami in zdravimi maščobami. Vendar ne pozabite vključiti mogočnega paradižnika – so okusni, vsestranski, cenovno dostopni in polni koristi za zdravje.

[Vir: Parade]; Portal24; Foto: Pexels