Telemach Slovenija bi s prevzemom T-2 preprečila stečaj

Telemach Slovenija je sklenil pogodbo s podjetjem Garnol, ki predvideva pridobitev najmanj 98,06-odstotnega deleža v telekomunikacijskem operaterju T-2. Po opravljenem pregledu bodo družbi v prihodnjih tednih podpisali pogodbo o nakupu poslovnih deležev. Telemach Slovenija bo moral nato pridobiti še soglasja pristojnih regulatorjev.

Ta dogovor bo T-2 omogočil izognitev stečaju, ki ga je predlagal Slovenski državni holding (SDH) zaradi domnevnega dolga v višini 65 milijonov evrov, nastalega iz posojila bank leta 2007. Ljubljansko okrožno sodišče je narok za začetek stečajnega postopka razpisalo za četrtek.

Predsednik uprave Telemacha Slovenija, Tomislav Čizmić, je poudaril, da bo prevzem T-2 podjetju omogočil nadaljnji razvoj in širitev omrežja ter učinkovitejše vlaganje v sodobne tehnologije in izboljšanje uporabniške izkušnje. “Da bi zagotovili še intenzivnejši razvoj podjetja, je nastala poslovna odločitev, da T-2 s Telemachom začne novo obdobje razvoja. S Telemachom Slovenija, ki je del skupine United Group, bomo skupaj s strankami, zaposlenimi in poslovnimi partnerji med drugim deležni tudi ugodnosti in prednosti delovanja v okviru mednarodne skupine,” je dejal Čizmić.

SDH zlorablja institut stečaja

Jurij Krč, ustanovitelj Garnola in lastnik podjetja T-2, je poudaril, da je T-2 v zadnjih 20 letih postal pomemben igralec na slovenskem telekomunikacijskem trgu. “Da bi zagotovili še intenzivnejši razvoj podjetja, smo se odločili, da T-2 s Telemachom začne novo obdobje razvoja. S Telemachom Slovenija, delom skupine United Group, bomo skupaj s strankami, zaposlenimi in poslovnimi partnerji uživali tudi prednosti delovanja v okviru mednarodne skupine,” je navedel Krč.

Glede zahtev SDH po stečaju je Krč prepričan, da SDH zlorablja institut stečaja za dosego prodaje T-2 kot poslovne celote.

T-2 je lani imel 115,6 milijona evrov prihodkov in 5,9 milijona evrov čistega dobička. Podjetje ima 360.000 uporabnikov, od tega 200.000 na mobilnem in 160.000 na fiksnem omrežju. Po podatkih agencije za komunikacijska omrežja ima T-2 sedemodstotni delež pri mobilni telefoniji, 21,9-odstotni pri širokopasovnem dostopu do interneta in 32,7-odstotni pri IP TV.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona