Teh dodatkov ne smete jemati na prazen želodec

Dandanes se vse več ljudi za izboljšanje svojega zdravja in dobro počutje zanaša na prehranske dodatke. Pri slednjem pa je pomembno vedeti, kako in kdaj jih jemati, da bi njihove koristi kar najbolje izkoristili. Čeprav se zdi, da je jemanje dopolnil preprosto dejanje, lahko čas in način, kako jih zaužijemo, bistveno vplivata na njihovo učinkovitost in varnost. Zdravnik vam lahko priporoči jemanje določenih dodatkov ob specifičnem času dneva ali skupaj z drugimi dopolnili ali zdravili. Podobno je tudi priporočilo, da jih jemljete s hrano ali na prazen želodec. Da bi zagotovili, da vaši prehranski dodatki ustrezajo vašim individualnim potrebam, je ključnega pomena, da se o tem posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom.

Veliko dodatkov je varnih in koristnih, ko se jemljejo pravilno. Obstaja pa tudi peščica zelo pogostih dodatkov, ki jih nikoli ne bi smeli zaužiti na prazen želodec. Jemanje teh dopolnil brez hrane lahko zmanjša njihovo absorpcijo, zmanjša njihovo učinkovitost ali celo povzroči neželene učinke.

V maščobi topni vitamini (A, D, E, K)

Vitamini, topni v maščobi, kot so A, D, E in K, potrebujejo prehransko maščobo za svojo razgradnjo, absorpcijo in shranjevanje v telesnem maščobnem tkivu ter jetrih. Brez prisotnosti hrane so ti vitamini manj učinkoviti. Dr. Yousef Elyaman, certificirani internist in zdravstveni direktor, naše telo primerja z visokozmogljivim športnim avtomobilom, kjer so ti vitamini kot prvovrstni bencin. Za optimalno delovanje je torej nujno, da jih kombiniramo s hrano.

Multivitamini

Multivitamini so pogosto uporabljeni za zapolnjevanje prehranskih vrzeli, vendar jih je prav tako treba jemati s hrano. Ker vsebujejo kombinacijo vitaminov, topnih v vodi in maščobah, lahko jemanje multivitaminov na prazen želodec pri nekaterih ljudeh povzroči želodčne težave ali bolečine v trebuhu.

Koencim Q10 (CoQ10)

Koencim Q10, antioksidantni dodatek, znan po svoji vlogi pri podpori srčnega zdravja in zaščiti pred poškodbami celic, je še en dodatek, ki ga je treba jemati s hrano. Zaradi svoje narave je za maksimalno učinkovitost Q10 potrebno zaužiti z obrokom.

Kalcijev karbonat

Kalcijev dodatek, še posebej kalcijev karbonat, za optimalno absorpcijo zahteva prisotnost želodčne kisline. Slednja se namreč tvori med jedjo. Čeprav je kalcijev citrat mogoče jemati s hrano ali brez nje, lahko jemanje katere koli vrste kalcijevega dodatka s hrano zmanjša tveganje za prebavne stranske učinke, kot je zaprtje.

Vselej je pomembno, da se pred začetkom kateregakoli novega režima dopolnjevanja posvetujete z zdravstvenim delavcem. To vam bo pomagalo zagotoviti, da so izbrana dopolnila primerna za vaše potrebe in da jih jemljete na način, ki bo najbolje podpiral vaše zdravje.

[Vir: Best Life]; Portal24; Foto: Pexels