Takšne so “posledice” za poslance SDS-a, ki niso podpisali izjave o zvestobi

V februarju letos je prišlo do pomembne prelomnice v Slovenski demokratski stranki (SDS), ko je izjavo, s katero so se zavezali, da bodo tako v Državnem zboru kot zunaj njega delovali kot člani SDS in njene poslanske skupine podpisalo le 24 od 27 poslancev te stranke. Podpis izjave o zvestobi, so odklonili Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh. Našteti so ostali del poslanske skupine, saj jih glede na pravila stranka ne more izključiti.

Medtem ko so se drugi člani stranke jasno zavezali k sledenju strankarski liniji, so Logar in Irgl, ki sta med soustanovitelji društva Platforma sodelovanja, zavzeli stališče, da za potrditev politične usmeritve, katera naj bi Sloveniji vrnila optimizem in jo usmerila na pravo pot, ni potrebno podpisovanje nobenih izjav. Kaloh pa je šel še dlje, ko je izjavil, da takšna zaveza ni v skladu z 82. členom ustave. Dodal je tudi, da po njegovem mnenju dodatno dokazovanje njihovega delovanja v dobrobit državljanov ni potrebno, saj se vodi po načelu širokega duha in samostojnega razmišljanja.

Odziv predsednika SDS, Janeza Janše, na to odklonilno stališče je bil precej strog. Janša je namreč nakazal na možnost, da gre za začetek oblikovanja nove, samostojne poslanske skupine, ki ne sledi več volji volivcev SDS.

Nov sedežni red in izključitev iz delovnih teles DZ

Po navajanju N1 naj bi Godec Državnemu zboru sporočila nov sedežni red, po katerem se Logar in Irgl iz prve vrste selita v zadnjo, Kaloh že sedi tam. Prav tako ne bodo več prejemali vabil na tedenske seje poslanske skupine in bodo omejeni v svoji možnosti razpravljanja na plenarnih sejah, razen v določenih primerih. Njihova možnost sodelovanja na plenarnih sejah bo omejena, s tem da bodo lahko razpravljali le ob delitvi preostalega časa za razpravo, medtem ko jih na seznam razpravljavcev SDS ne bo več uvrščala.

N1 sklicujoč se na neuradne informacije navaja, da naj bi vsi trije še ta  teden ostali brez članstva v delovnih telesih Državnega zbora in mednarodnih delegacijah. Anže Logar je član odbora za finance, član delegacije DZ v parlamentarni skupščini OVSE, delegacije za sodelovanje z OECD in nadomestni član delegacije v parlamentarni skupščini Sveta Evrope. Eva Irgl je članica odbora za zunanjo politiko in odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Dejan Kaloh pa je član odbora za zdravstvo, komisije za narodni skupnosti in komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, pa tudi nadomestni član delegacije DZ v parlamentarni skupščini OVSE-ja.

[Vir: 24ur]; Portal24; Foto: SDS