Svetovne zaloge nafte dosegle najnižjo raven od leta 2016

Svetovne zaloge nafte so se januarja zmanjšale za približno 60 milijonov sodov, kar predstavlja najnižjo raven zalog na kopnem od leta 2016. Zmanjšanje zalog je posledica padca proizvodnje v Severni Ameriki, je poročala Mednarodna agencija za energijo (IEA).

Kljub temu da so se zaloge decembra povečale za 21,6 milijona sodov, predvsem zaradi povečanja števila sodov, shranjenih na tankerjih, je januar prinesel opazen upad. Upad kaže na slabosti na strani povpraševanja na začetku leta. IEA opozarja, da nizka raven zalog krepi vpliv pretresov na trgu, kar povečuje tveganje v primeru morebitnih motenj v oskrbi ali nepričakovanega porasta povpraševanja.

Rast povpraševanja po nafti se je v zadnjem četrtletju precej upočasnila, z 2,8 milijona sodčkov na dan v prejšnjih treh mesecih na le 1,8 milijona sodčkov na dan. Omenjeno pa v veliki meri odraža upad povpraševanja na Kitajskem. Za leto 2024 IEA napoveduje nadaljnje upočasnjevanje rasti povpraševanja na 1,2 milijona sodov na dan. Glavni motorji rasti naj bi bili Kitajska, Indija in Brazilija, ki bodo skupaj prispevale 78 odstotkov povečanja.

Kljub težavnemu januarju, ki ga je zaznamovalo ekstremno vreme v Severni Ameriki, kar je privedlo do zmanjšanja proizvodnje za 900 tisoč sodov na dan, IEA ocenjuje, da bo ponudba letos prehitela povpraševanje. Glavni prispevek k povečanju ponudbe naj bi prišel iz ZDA, Brazilije, Gvajane in Kanade.

Proizvodnja neodvisnih proizvajalcev naj bi se v drugem četrtletju znova povečala, kar bo podprlo rast ponudbe skozi celo leto za predvidenih 1,7 milijona sodov na dan. Ta trend povečanja ponudbe se bo soočal z zmanjšano proizvodnjo članic OPEC+ za dodatnih 300 tisoč sodov na dan, kar dodaja dodatno dinamiko na trgu nafte v letu 2024.

[Vir: Hina]; Foto: Freepik; Portal24