Svetlana Makarovič zaradi razžalitve novinarja Jožeta Možine pred sodnika

Razvpita pisateljica, pesnica, pevka, igralka in ilustratorka Svetlana Makarovič je danes sedla na zatožno klop pravdnega oddelka ljubljanskega okrajnega sodišča. Radiotelevizija Slovenija in njen novinar ter urednik Jože Možina sta proti njej vložila tožbo zaradi razžalitve na enem od petkovih kolesarskih protestov leta 2022.

Makarovičeva je na teh protestih prebirala zbadljive pesmi o politikih in drugih javnih osebnostih, ki so pritegnile njeno pozornost. Ena izmed pesmi, z naslovom “Utrip laži”, je bila namenjena prav Možini. V pesmi ga je označila za lažnivca, ki potvarja zgodovino in podpira domobranstvo, medtem ko napada partizanstvo.

Pesem, ki jo je Makarovičeva prebrala 21. januarja 2022, je bila odziv na Možinov prispevek o Dražgošah, objavljen v oddaji Utrip 15. januarja 2022. V prispevku je Možina Dražgoše označil za “pravljice za otroke”, kar je sprožilo burne odzive. Zgodovinar dr. Božo Repe je v Mladini zapisal, da je Možinova izjava skrajna politična in ideološka sprevrženost.

Možina zahteva 2000 evrov odškodnine zaradi psihičnega trpljenja in javno opravičilo. Danes na sodišču ni bil prisoten, sta pa bila tam njegova pooblaščenca, odvetnika Sanja Brezinščak in Žiga Podobnik. Makarovičevo je na sodišče spremljal njen odvetnik David Sluga, ki je povedal, da je njegova stranka opravičilo z gnusom zavrnila. Makarovičeva je pred sodiščem izjavila: “Partizanstvo je vrednota, domobranstvo pa sramota. Pesem sem napisala zaradi prejšnjega režima, ki je bil profašističen. Rdeča zvezda pa danes ni ne politični in ne ideološki, temveč moralni simbol.”

Sodnica Katarina Kumar je ugotovila, da se stranki nista uspeli dogovoriti za mirno rešitev spora, in je narok preložila, ker sta RTV Slovenija in Možina prepozno vložila pripravljalno vlogo. Naslednji narok bo 12. septembra.

Zaradi žaljive vsebine sporne pesem ne bomo objavili.

Odziv Jožeta Možine na družbenem omrežju X

V primeru J. Možine in RTV proti S. Makaroviču je bila tožba nujna, saj je potrebno preveriti, a je res dopustno, da kdorkoli brez kazni vulgarno žali, širi sovraštvo ter poziva k linču in utišanju novinarja zaradi njegovega profesionalnega dela – (v tem primeru Utripa, ki je na voljo v spodnji povezavi).

Če bi sodišče Makarovičevo oprostilo, bi bil lov odprt – to bi pomenilo, da se lahko tudi njo ali kogarkoli, ki misli drugače, nekaznovano javno blati s svinjo… – pač z enakim besednjakom kot ga je uporabila Makarovičeva – in se pozneje reši z izgovorom, da je šlo za “satiro”.

Današnji medijski teater Makarovičeve na sodišču le dokazuje, da skuša njeno prostaško ozadje s pomočjo medijev, ki jih nadzorujejo, ustvariti pritisk na sodišče, preusmeriti pozornost in jo pokazati kot žrtev. Dobro vedo, da je šla veliko predaleč, saj v samostojni Sloveniji nimamo primera, da bi se kdorkoli tako vulgarno in sovražno javno spravil na novinarja zaradi njegovih oddaj (Utrip in Pričevalci). Mimogrede, vse kar je bilo povedano v tistem Utripu še vedno drži. In ko ni protiargumentov sledi sramotenje.

To pa je vzorec vseh treh totalitarizmov. V našem primeru ne gre za spopad med “domobranci in partizani”, kot bi se rada izmznila Makarovičeva, ampak preprosto za trk podobnosti in civilizacije na eni strani ter barbarstva in primitivizma na drugi. Upam, da bo sodišče zmoglo presoditi v prid civilizacije in podobnosti. Toleriranje takšnega sovražnega govora bi vodilo v izjemno nevarno preteklost. dr. Jože Možina, novinar – glavni komentator in avtor oddaj na TV Slovenija

Jože Možina

[Vir dela besedila: Žurnal24]; Foto: Spletna stran jozemozina.si; Portal24