Švedska in Kanada bosta obnovili podporo UNRWA

Švedska in Kanada, sta kljub nedavni ustavitvi financiranja s strani več kot ducata držav zaradi izraelskih obtožb proti agenciji, napovedali obnovitev finančne podpore Agenciji Združenih narodov za pomoč in delo palestinskih beguncev v Bližnjem vzhodu (UNRWA). Razvoj dogodkov sledi obdobju povečanega mednarodnega pritiska in potrebe po humanitarni pomoči za Gaza, ki se sooča z resno humanitarno krizo po petih mesecih konflikta.

Ena od glavnih donatoric UNRWA, Švedska je nekaj tednov po tem, ko je bilo zaradi izraelskih obtožb proti UNRWA zaustavljeno financiranje v vrednosti več sto milijonov dolarjev, sporočila, da bo nadaljevala s financiranjem agencije. Odločitev Švedske je sledila po pripravah ladje s tonami humanitarne pomoči na odhod s Cipra proti Gazi, kar predstavlja mednarodni odziv na vsesplošno lakoto v obleganem ozemlju.

Da bo ponovno začela financirati UNRWA je sporočila tudi Kanada. Preiskave osebja agencije sicer še vedno potekajo. Izraelske obtožbe proti agenciji so bile usmerjene na domnevno sodelovanje nekaterih izmed njenih uslužbencev v napadih, ki so jih 7. oktobra izvedli in v katerih je bilo ubitih 1200 ljudi. Prav tako je bilo tega dne ugrabljenih približno 250 oseb.

Mednarodne preiskave in prizadevanja za večjo transparentnost

V luči obtožb so Združeni narodi sprožili preiskave, UNRWA pa se je strinjala z zunanjimi revizijami, da bi ponovno pridobila zaupanje in podporo donatorjev. Švedska je napovedala, da bo UNRWA namenila polovico od 34,7 milijona evrov, ki jih je obljubila za letos, dodatna sredstva, pa da lahko pričakujejo v prihodnosti.

Humanitarne razmere v Gazi ostajajo kritične, z akutnimi potrebami na področjih zdravstva in drugih oblik pomoči. Nedavno odprtje novega morskega koridorja od Cipra do Gaze odraža mednarodno frustracijo nad humanitarno krizo in išče nove načine za obvladovanje izraelskih omejitev. Od začetka konflikta je bilo po podatkih vlade, ki jo vodi Hamas, ubitih najmanj 30.878 Palestincev. Uradni podatki o žrtvah ne beležijo koliko od tega se civilisti in koliko borci.

[Vir: Euronews]; Porta24; Foto: Zajem zaslona