Super bowl: Streljanje na praznovanju zmage Kansas City Chiefs

V nepričakovanem in tragičnem dogodku, ki je sledil paradi zmage Kansas City Chiefs na Super Bowlu, je bilo v streljanju v Missouriju ubita ena oseba, 21 pa ranjenih. Med žrtvami je osem oseb z življenjsko nevarnimi poškodbami in sedem z resnimi poškodbami, ki bi lahko ogrozile njihova življenja, kot so sporočili uradniki.

Dogodek je zasenčil sicer veselo vzdušje, saj so se navijači in prebivalci zbrali zaradi praznovanja zgodovinske zmago svoje ekipe. Med ranjenimi je tudi devet otrok, starih med šest in petnajst let, ki na srečo niso v življenjski nevarnosti. Po navedbah policije so bili v povezavi s streljanjem aretirani trije osumljenci.

Streljanje se je zgodilo zahodno od Union Station, glavne železniške postaje v Kansas Cityju, kjer se je parada končala okrog 14. ure po lokalnem času. Prizorišče, ki je bilo v tistem času preplavljeno z navijači, je bilo prizorišče kaosa, ko so prvi streli prekinili praznovanje. Priča dogodku je bila tudi mestna elita, vključno z županom in njegovo družino, ki so iskali zavetje pred streli.

Življenje je izgubila mati dveh otrok

Načelnica policije Kansas Cityja, Stacey Graves, je poudarila hitro odzivnost in začetek preiskave s strani policije. Gasilci so prav tako hitro intervenirali in nudili prvo pomoč poškodovanim. Kljub veliki prisotnosti policije, ki je že bila na mestu zaradi parade, je incident povzročil globoko zaskrbljenost in strah med udeleženci.

V napadu je življenje izgubila Lisa Lopez, priljubljena DJ-ka in mati dveh otrok, ki je bila del ekipe lokalne radijske postaje. Njena smrt je dodatno pretresla skupnost, ki se zdaj sooča z žalostjo in iskanjem odgovorov. Poškodovane so hitro prepeljali v tri lokalne bolnišnice, kjer se trudijo za njihovo okrevanje.

Stephanie Meyer, glavna zdravstvena sestra v bolnišnici Children’s Mercy, je delila svoje vtise o prizorih, s katerimi so se soočali ob prihodu ranjenih otrok, opisala jih je z besedo “strah”. Poleg strelnih ran so nekateri utrpeli tudi poškodbe v stampedu, ki je sledil neposredno po streljanju.

Mestne oblasti so bile zadržane pri deljenju informacij o žrtvah ali aretiranih osumljencih, vključno z morebitnim motivom za napad. V javnost je prišel tudi posnetek ameriške TV hiše KTLA, ki prikazuje, kako so navijači v samoniklem odzivu obvladali enega od domnevnih napadalcev, dokler ni prispela Policija.

Policijski vir: Ne gre za terorizem

Policijski viri so za CBS News razkrili, da je bilo streljanje, ki je pretreslo praznovanje zmage Kansas City Chiefs na Super Bowlu, najverjetneje posledica prepira, ki je eskaliral v nasilje. Poudarjeno je bilo, da incident ni povezan s terorizmom. V teku je preiskava, ki se osredotoča na iskanje motiva za dejanje. Policija že zbira tako fizične kot digitalne dokaze. Od morebitnih prič in posameznikov, ki bi lahko prispevali informacije, so zahtevali, da se obrnejo na oblasti.

Kansas City Chiefs so v izjavi za javnost izrazili globoko žalost zaradi nasilja, ki je zasenčilo njihovo praznovanje. Poudarili so, da so igralci, trenerji, osebje in njihove družine na varnem. Travis Kelce, zvezda ekipe, je preko družbenih omrežij sporočil, da je njegovo “srce zlomljeno zaradi tragedije”. Prav tako se je Marquez Valdes-Scantling, igralec Chiefs, oglasil z željo pomagati mladim žrtvam streljanja, izražajoč pripravljenost na kakršnokoli pomoč za njihovo okrevanje.