Študija: Ta hrana pri ženskah poveča tveganje za lupus!

Nova študija, ki so jo izvedli raziskovalci na Univerzi Harvard, razkriva zaskrbljujočo povezavo med rednim uživanjem ultra predelane hrane (UPF) in povečanim tveganjem za razvoj avtoimunske bolezni lupus pri ženskah. Preiskovanke, ki so pogosto uživale živila, bogata z umetnimi sladili in konzervansi, so imele kar 56 odstotkov večjo verjetnost za razvoj lupusa. Lupus je bolezen, ki povzroča bolečine v sklepih, kožne izpuščaje in kronično utrujenost.

Raziskava je pokazala, da so imele ženske, ki so redno uživale umetno sladkane pijače in sladko hrano, kar za 45 odstotkov večje tveganje za razvoj lupusa. Ta ugotovitev poudarja škodljiv vpliv ultra predelane hrane na zdravje, ki ni povezan z debelostjo, temveč z umetnimi sestavinami v teh živilih.

Ultra predelana hrana vključuje pripravljena živila, sladoled in nekatera zamrznjena živila, ki so jih že prej povezovali s številnimi življenjsko nevarnimi boleznimi, kot so rak, Alzheimerjeva bolezen in srčne bolezni. Sistematični eritematozni lupus je kronična bolezen, pri kateri imunski sistem napačno napade zdravo tkivo v telesu. Približno eden od 1000 ljudi v Združenem kraljestvu trpi za to boleznijo, pri čemer je 90 odstotkov obolelih žensk.

Povezava med umetnimi sestavinami in lupusom

Čeprav vzroki za lupus niso povsem razumljeni, so bili prej povezani z virusnimi okužbami, nekaterimi zdravili, izpostavljenostjo sončni svetlobi in menopavzo. Študija s Harvarda, objavljena v medicinski reviji Arthritis Care And Research, zdaj kaže, da morda obstaja tudi povezava med boleznijo in uživanjem živil, ki vsebujejo umetna barvila, sladila in konzervanse.

Raziskovalci so analizirali 204.175 žensk, od katerih je bilo 93 odstotkov belk. Ženske so spremljali v dveh skupinah in so vsake 2-4 leta izpolnile vprašalnik o pogostosti uživanja hrane. V vprašalniku so morale oceniti svoj prehranski vnos in razvrstiti živila v štiri kategorije glede na stopnjo predelave: nepredelana in minimalno predelana živila, predelane kulinarične sestavine, predelana hrana in ultra predelana hrana.

Med preiskovankami je bilo identificiranih 212 žensk z lupusom. Ugotovili so, da so pijače, sladkane s sladkorjem, in umetno sladkane pijače najbolj povezane s tveganjem za razvoj lupusa.

Kaj je lupus?

Lupus je avtoimunska bolezen, pri kateri imunski sistem telesa napade lastna tkiva in organe. Vnetje, ki ga povzroča lupus, lahko prizadene številne telesne sisteme, vključno s sklepi, kožo, ledvicami, krvnimi celicami, možgani, srcem in pljuči. Bolezen je težko diagnosticirati, saj njeni znaki in simptomi pogosto posnemajo znake drugih bolezni, navaja klinika Mayo.

Portal24; Foto: Pexels