Študija: Čas je, da prenehamo uporabljati izraz ‘dolg covid’

V najnovejši študiji, ki jo je izvedel Queensland Health, je raziskovalna skupina pod vodstvom dr. Johna Gerrarda, uglednega zdravstvenega uradnika, prišla do zaključka, da dolgi covid morda ni nič drugačen od drugih povirusnih sindromov, kot so tisti, ki sledijo gripi. “Čas je, da prenehamo uporabljati izraze, kot je ‘dolg covid’,” pravi Gerrard. Dodal je da takšni izrazi namigujejo na nekaj edinstvenega v dolgoročnih simptomih, povezanih z virusom, kar bi lahko bilo zavajajoče, navaja The Guardian

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) dolgi covid ali postcovid opredeljuje kot stanje pri ljudeh, ki doživljajo simptome še tri mesece po začetni okužbi, pri čemer ti simptomi niso posledica druge diagnoze. Ta definicija je sprožila številne razprave in študije, namenjene boljšemu razumevanju tega fenomena.

V študiji, ki jo je opravil Queensland Health, je sodelovalo 5.112 odraslih, ki so imeli simptome bolezni dihal in so opravili PCR testiranje med majem in junijem 2022. Med njimi je bilo 2.399 pozitivnih na covid-19, 995 na gripo, in 1.718 negativnih na oboje. Udeleženci so eno leto po testu PCR poročali o svojih trenutnih simptomih in morebitnih okvarah. Približno 16 odstotkov sodelujočih je poročalo o vztrajnih simptomih eno leto kasneje. 3,6 odstotka pa je navedlo, da so bile njihove vsakodnevne dejavnosti zmerno do močno oslabljene.

Rezultati in predstavitev

Rezultati bodo predstavljeni na Evropskem kongresu klinične mikrobiologije in infekcijskih bolezni v Barceloni. Zanimivo je, da študija ni našla nobenih dokazov o večji verjetnosti funkcionalnih omejitev leta pozneje med tistimi, ki so preboleli covid-19, v primerjavi s tistimi, ki niso. Delež udeležencev s trajnimi poškodbami po okužbi s covid-19 je bil podoben tistemu pri gripi (3 odstotki proti 3,4 odstotka).

Študija je proučevala tudi specifične simptome pri bolnikih z zmerno do hudo okvaro in ugotovila, da je bil odstotek (94 odstotkov) enak tako pri covid-pozitivnih kot -negativnih bolnikih, ki so poročali o enem ali več pogostih simptomih dolgega covida, kot so utrujenost, poslabšanje simptomov po naporu, možganska megla ter spremembe okusa in vonja.

Poziv k prenehanju uporabe izraza “dolgi covid”

Gerrard meni, da je dolgotrajni covid kot posebna in huda bolezen zaznan zaradi velikega števila okuženih v kratkem času, ne pa zaradi resnosti dolgotrajnih simptomov covida. Gerrard, vodilni avtor raziskave, zato poziva k prenehanju uporabe izraza “dolgi covid”. Po njegovem mnenju ta izraz lažno namiguje na nekaj edinstvenega v dolgoročnih simptomih, povezanih s COVID-19, in lahko povzroči nepotreben strah. “Verjamemo v resničnost simptomov, ki jih opisujejo pacienti po prebolelem covidu-19. Pogostost teh simptomov pa medtem ni večja kot pri drugih respiratornih virusih,” je dejal Gerrard. Meni tudi, da je uporaba tega izraza napačna in potencialno škodljiva.

Študija se sooča z nekaterimi omejitvami, kot so težave pri identifikaciji udeležencev, ki so bili hospitalizirani ali so imeli predhodne bolezni. Raziskovalci so opozorili, da je bila večina prebivalstva Queenslanda cepljena proti COVID-19, ko se je pojavila različica omikron, kar bi lahko pripomoglo k manjši resnosti dolgotrajnih simptomov.

Kljub temu profesor Philip Britton, strokovnjak za nalezljive bolezni z Univerze v Sydneyju, pozdravlja študijo. Britton pri tem opozarja pa, da je prenehanje uporabe izraza “dolgi covid” morda preuranjeno. Profesor Jeremy Nicholson, direktor avstralskega nacionalnega centra za fenomene na univerzi Murdoch, pa opozarja, da je študija opazovalna in se osredotoča predvsem na prijavljene simptome brez podrobnih fizioloških podatkov ali laboratorijske ocene, kar otežuje neposredno primerjavo z drugimi povirusnimi sindromi.

[Vir: The Guardian]; Portal24; Foto: Pixabay