Štrukelj: Opozarja na vročo jesen, če plačna reforma ne bo dosežena

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) pričakuje, da bodo pogajanja o plačni reformi javnega sektorja zaključena na zadovoljstvo sindikatov in da bo nov plačni sistem začel veljati 1. januarja 2025. “Če pa se to ne bo zgodilo, je mogoče napovedati vročo jesen,” je opozoril glavni tajnik SVIZ-a Branimir Štrukelj.

Na osrednjih pogajanjih je SVIZ-evo stališče skladno s stališči drugih sindikatov v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja. Ključno vprašanje ostaja, kdaj se bodo dogovorjena zvišanja plač uresničila, pri čemer sindikati stremijo k čim prejšnjemu zvišanju. Na novinarski konferenci po seji glavnega odbora SVIZ-a je Štrukelj poudaril, da je odprto tudi vprašanje sistemske uskladitve plač z inflacijo.

SVIZ od vlade pričakuje, da bo v pogajanjih o plačni reformi zaposlenim, ki jih zastopa, zagotovila ustrezen položaj. Čeprav si želijo dogovora glede reforme, Štrukelj opozarja, da sindikat ne bo mogel podpisati ugotovitve o odpravi plačnih nesorazmerij, saj to ni bilo doseženo v preteklosti. “Vladi odsvetujemo, da bi nas silila v tako ugotovitev, ki smo jo v preteklosti sicer že nekajkrat imeli zapisano v tovrstnih dogovorih,” je dejal.

SVIZ pričakuje odpravo plačnih nesorazmerij

Poudaril je, da SVIZ pričakuje odpravo plačnih nesorazmerij v okviru novega plačnega sistema. Predsednik vlade Robert Golob je že napovedal, da bo vlada v drugi polovici mandata več pozornosti namenila vzgoji in izobraževanju. Štrukelj je izpostavil, da se kopičijo ugotovitve, da je to področje zašlo v krizo, podobno kot se je pred desetletjem začelo dogajati v zdravstvu.

SVIZ ne želi, da bi javno izobraževanje v Sloveniji sledilo poti zdravstvenega sistema, in upa, da Golobove napovedi pomenijo začetek razumevanja pomena vzgoje, izobraževanja, kulture in znanosti za državo ter tudi boljše vrednotenje teh delovnih mest.

Poleg tega SVIZ pričakuje izboljšanje položaja plačne skupine J v vzgoji, izobraževanju, kulturi in znanosti, podobno kot se je zgodilo v zdravstvu. “S pismom vlade nam je bilo zagotovljeno, da bomo v plačnih pogajanjih to nesorazmerje odpravili,” je opomnil Štrukelj.

Za SVIZ je ključnega pomena tudi, pod kakšnimi pogoji bo veljala kolektivna pogodba za javni sektor kot del novega plačnega sistema. Štrukelj je izrazil nezadovoljstvo nad marginalizacijo sindikatov z največ člani in pozval k enakopravnemu vključevanju vseh sindikatov v pogajanja. “Če želimo realno odražati stališča članstva, ne bi smeli marginalizirati tistih, ki v pogajanja vlagajo največ. Med takšnimi je tudi SVIZ,” je poudaril.

[VIr: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona YT