Strožja pravila evidentiranja delovnega časa komaj vstopajo v veljavo, a so že napovedane spremembe

V ponedeljek, 20. novembra, bodo začela veljati nova strožja pravila evidentiranja delovnega časa, ki so v zadnjih dneh med ljudmi povzročila nemalo razburjenja. Dodatno razburjenje je povzročilo razkritje, da so se obveznosti podrobnega beleženja delovnega časa poleg funkcionarjev uspeli izogniti visokošolski učitelji. Slednji so si namreč izpogajali izjemo od zakona.

Po poročanju televizije N1 so se v torek sestali predstavniki koalicijskih strank, na sestanku je sodeloval tudi minister za delo, Luka Mesec. Po informacijah N1 se v koaliciji zdaj zavedajo, da je zakon za mnoge poklice in podjetja neživljenjski ter v praksi neizvedljiv. Zato so se dogovorili, da ga bodo popravili.

Kaj to pomeni za podjetja?

Zakon je namreč sprejet, in po črki zakona je treba začeti s podrobnim evidentiranjem delovnega časa. Po trenutnih informacijah, na katere se pri poročanju sklicuje N1 je ena od možnosti, da inšpekcija za delo ne bo začela izvajati strožjega nadzora, dokler se koalicija in vlada ne dogovorita o noveli zakona, ki bi upoštevala posebnosti določenih poklicev, kjer podrobno evidentiranje ni smiselno.

Ministrstvo za delo naj bi se tudi še enkrat posvetovalo s predstavniki delodajalcev. Več informacij naj bi bilo znanih danes, saj namerava gospodarski minister Matjaž Han na sestanku koalicije pred sejo vlade to vprašanje odpreti.

“Mogoče smo storili napako”

Minister Han je povedal: “Sem za to, da se delavce zaščiti in da je v tej državi red. Vendar je ta zakon žal napisan tako, da je neizvedljiv. Podjetja ne vedo, kako naj ga realizirajo, in tudi delavci bodo imeli zaradi tega zakona težave. Že tako imamo veliko gospodarskih in ekonomskih težav, zato se mi ne zdi prav, da sprejmemo zakon samo zato, da bomo lahko naredili kljukico, čeprav je neživljenjski. Mogoče smo tukaj naredili napako, in moramo priznati napako ter jo popraviti.”

Spomnimo, aprila, ko je državni zbor sprejemal zakon o evidentiranju delovnega časa, so vsi prisotni poslanci koalicije glasovali za. Vsi prisotni poslanci opozicije pa so glasovali proti. Ponedeljek je pred vrati, minister za gospodarstvo Matjaž Han meni, da je mogoče skleniti “gentlemanski dogovor” v primeru, da bodo znane podrobnosti novele zakona, ki bi lahko začela veljati v roku meseca dni.

vir

Foto: STA

Portal24