Stroka in okoljevarstveniki: Nepravilnosti pri kanalu C0 terjajo takojšnjo ustavitev

Komisija državnega zbora, ki preiskuje nepravilnosti pri gradnji kanala C0, je danes zaslišala dve novi priči. Strojni inženir ter nekdanji dekan ljubljanske Fakultete za strojništvo, Jože Duhovnik, je izpostavil, da je še vedno možno ustaviti nepravilno postavljeni kanal. K ustavitvi projekta je pozval tudi okoljevarstvenik Tomaž Ogrin.

Duhovnik je poudaril, da kanal C0 odpira ključno vprašanje varovanja naravnih virov v Sloveniji. Opozoril je, da če se prepusti projekte naivni in neučinkoviti politiki, se lahko dogajajo nepravilnosti, kot je primer pri kanalu C0, ki jih nato preiskujejo preiskovalne komisije, kar se ne bi smelo dogajati. Kritičen je bil do upravljavca kanalizacijskega omrežja in investitorja projekta, občinskega podjetja Voka Snaga, ki je predlagalo potek kanala in ga postavilo na potresno območje. Opozoril je tudi na odgovornost projektanta, podjetja Hidroinženiring, in Direkcije RS za vode, ki je dovolila gradnjo brez potrebne presoje vplivov na okolje.

Možne so tudi tehnične rešitve

Glede možnosti ustavitve projekta je Duhovnik ocenil, da so tehnične rešitve možne. Predlagal je pregled celotnega kanalizacijskega sistema od Broda, Celovške, preko Črnuč do centra mesta. Po njegovem mnenju je ključni problem v tem, da Voka Snaga nima zadostnega števila merilnih mest za stalno nadgrajevanje sistema. Poudaril je, da bi v primeru ustavitve projekta morala ukrepati predvsem ministra za okolje in zdravje.

Tomaž Ogrin iz organizacije Alpe Adria Green in predstavnik civilne iniciative Za pitno vodo Ljubljane je opozoril, da jih vodi ničelna toleranca do onesnaževanja pitne vode. Kritičen je bil do standardov za kanalizacijo, ki dovoljujejo puščanje. Komisiji je predložil slikovni material, ki dokazuje, da kanal že zdaj pušča, kar odgovorni ne želijo komentirati.

Ogrin je znova pozval k ustavitvi projekta in izpostavil, da bi morali mestni svetniki v Ljubljani to storiti že zdavnaj. Po njegovih informacijah občinska sveta Medvod in Vodic nista odločala o projektu, kar označuje kot privatizacijo projekta in kršitev Aarhuške konvencije, ki zahteva javno razpravo o takih projektih. Opozoril je tudi, da kanal C0 ni zgrajen po standardih za potrese, kar je še en močan razlog za takojšnjo ustavitev.

Predsednica preiskovalne komisije Anja Bah Žibert je dejala, da je komisija doslej zaslišala že 35 prič, z delom pa bodo nadaljevali jeseni.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Matija Sušnik/DZ