Srečanje G7: Razprava o novih ameriških carin za Kitajsko

Skupina sedmih največjih svetovnih gospodarstev G7 se bo prihodnji teden sestala v Italiji. Razpravljali bodo o tveganju razdrobljenosti svetovne trgovine po visokih carinah, ki so jih ZDA uvedle Kitajski, je napovedal italijanski gospodarski minister Giancarlo Girogetti.

Srečanje finančnih ministrov G7 bo potekalo 24. in 25. maja v severnoitalijanskem mestu Stresa. Ena od ključnih tem bo tudi vprašanje, kako porabiti zamrznjeno premoženje, ki ga je zasegla Rusija po začetku vojne v Ukrajini.

“Predlog ZDA, da bi ta sredstva uporabili za neposredno financiranje ukrajinske vojne, bi imel izjemno resne pravne posledice, ki jih je treba še pojasniti,” je dejal Girogetti.

Girogetti je izpostavil, da bodo v Stresi razpravljali o razdrobljenosti svetovne trgovine zaradi zadnjih potez ameriške vlade. “Ameriška vlada je pokazala svoje karte z zelo ostrimi ukrepi proti Kitajski. Svet, kot smo ga poznali, se bliža koncu,” je dejal. Dodal je, da je v teku trgovinska vojna, ki odraža geopolitične napetosti, ter da mora Evropa še določiti svojo vlogo v tem razvijajočem se scenariju.

Ameriški predsednik Joe Biden je danes napovedal znatno zvišanje carin na vrsto izdelkov kitajskega uvoza, vključno z električnimi vozili, baterijami za električna vozila, računalniškimi čipi in medicinskimi izdelki.

Kitajska ni več glavna trgovinska partnerica Nemčije

Združene države Amerike (ZDA) so v prvem četrtletju letošnjega leta prevzele vodilno vlogo v trgovinskih odnosih z Nemčijo, s čimer so presegle Kitajsko, ki je bila v tej poziciji vodilna že osem let. Po podatkih, ki jih je zbral Reuters na osnovi uradne statistike, so ZDA v tem obdobju postale glavna trgovinska partnerica Nemčije.

Vrednost trgovine med ZDA in Nemčijo je med januarjem in marcem znašala 63 milijard evrov, kar je preseglo kitajsko-nemško trgovino, ki je zabeležila nekaj manj kot 60 milijard evrov. To predstavlja pomembno premik v globalnih trgovinskih tokovih, ki so do nedavnega močno favorizirali kitajsko gospodarstvo. Leta 2023 je Kitajska sicer še vedno ohranila naziv največje trgovinske partnerice Nemčije z menjalno vrednostjo 253 milijard evrov, toda ZDA so hitro zmanjšale to razliko… več tukaj.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik