Spletna stran slovenske predsednice tarča hekerskega napada

Uradna spletna stran predsednice Republike Slovenije, Nataše Pirc Musar, je bila tarča hekerskega napada, zaradi česar je trenutno nedostopna. Skupina hekerjev Cyber Army Russia Reborn je preko družbenih omrežij napovedala serijo napadov na spletne strani državnih agencij Slovenije, pri čemer so kot prvo tarčo izbrali prav spletno stran predsednice.

Kot so sporočili iz urada predsednice na omrežju X, so težave s spletno stranjo posledica motenj v delovanju. “Skupaj s pristojnimi službami se trudimo odpraviti ovire in ob tem prosimo za razumevanje,” so zapisali in dodali, da so bili o težavah obveščeni s strani teh služb, navaja MMC RTV SLO.

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost, SI-CERT, je za TV Slovenija pojasnil, da sicer ni šlo za vdor v sistem, temveč za upočasnitev delovanja zaradi DDoS napada, pri čemer so podatki ostali varni. “Napad smo uspešno zaustavili in delo na ponovni vzpostavitvi spletišča že poteka,” so dodali pri SI-CERT.

Ruska hekerska skupina Cyber Army Russia Reborn je izrazila nezadovoljstvo zaradi podpore Slovenije Ukrajini in njene udeležbe v pobudi za nakup topniškega streliva, ki jo je vodila Češka. Slovenija je za ta namen že zagotovila milijon evrov, a podrobnosti o nakupu ostajajo zaupne. To je še en primer, kako politične odločitve držav lahko privedejo do kibernetskih napadov s strani nasprotnih skupin.

Ta napad ni osamljen primer. Slovenija je v preteklosti že bila tarča podobnih napadov, kot je bil novembrski hekerski napad na Holding Slovenske elektrarne, kjer so napadalci zaklenili datoteke in odtujili podatke. Ti incidenti poudarjajo pomembnost kibernetske varnosti in potrebo po nenehnem izboljševanju obrambnih mehanizmov.

Medtem ko je še vedno nejasno, ali je napad neposredno povezan s skupino Cyber Army Russia Reborn, dogodek poudarja ranljivost državnih spletnih mest pred kibernetskimi grožnjami.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Matjaž Klemenc/UPRS