Španske Kanarske otoke letos doseglo rekordno število nezakonitih migrantov

Španske Kanarske otoke je letos doseglo skoraj 32.000 nezakonitih migrantov iz zahodne Afrike, ki so na krhkih čolnih prepluli Atlantski ocean. Številka presega prejšnji rekord iz leta 2006, je sporočila regionalna oblast. Na otoke je tako do sedaj prišlo 31.933 ljudi, kar presega število iz krize z majhnimi čolni leta 2006, ko je bilo 31.678 migrantov, navaja Reuters.

Od petka so v Atlantskem oceanu pred najmanjšim in najbolj zahodnim otokom v arhipelagu, El Hierro, rešili 739 ljudi, sporočila je španska obalna straža. Štiri osebe so našli mrtve na čolnih. Dve osebi pa sta umrli pozneje v bolnišnici, je sporočila španska civilna garda, ki je prav tako sodelovala pri reševanju. Med rešenimi so bile tudi ženske in otroci.

Fernando Clavijo, regionalni vodja Kanarskih otokov, je poudaril, da številke kažejo na obseg humanitarne krize, s katero se soočajo otoki, in je pozval k dodatni pomoči španske vlade in Evropske unije. Na socialnih medijih je zapisal: “Podatki iz leta 2006 so bili preseženi, vendar odziv države in EU ni enak. Upravljanje migracij na južni meji mora biti prednostna naloga španske in evropske agende.”

Število prihodov migrantov je poskočilo predvsem zaradi milejšega vremena in mirnejšega morja od septembra, kar je poskus prehoda iz Afrike naredilo bolj izvedljiv. Kanarske otoke ležijo približno 100 km (60 milj) od zahodne obale Afrike in so postali glavna destinacija za migrante iz Senegala in drugih afriških držav, ki bežijo pred konfliktom ali iščejo boljše življenje.

Španska vlada je napovedala, da bo ustvarila dodatne zasilne namestitve za približno 3000 migrantov v vojašnicah, hotelih in hostlih.

Vir

Foto: CGNA Africa X

Portal24