Španska stranka VOX ne bo podprla drugega mandata Ursule von der Leyen

Španska desna stranka VOX ne bo podprla drugega mandata predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen (CDU/EPP), je za španski javni medij RNE povedal Jorge Buxadé, vodilni kandidat španske stranke. Dodal je, da skupina v Evropskem parlamentu pri ključnih vprašanjih EU skoraj vedno stoji na strani socialistov in demokratov (S&D).

Buxadé, sicer tudi podpredsednik konservativne skupine ECR v EU-parlamentu, meni, da ima njegova stranka, trenutno tretja največja v španskem parlamentu, možnosti za dober nastop na nedeljskih evropskih volitvah. VOX tretji in Partido Popular (PP, EPP), njegov zaveznik na nacionalni ravni, s katerim je oblikoval regionalne koalicije, prvi pred Socialistično stranko premierja Pedra Sancheza (S&D), je Buxadé izključil zavezništvo s skupino PP v Evropskem parlamentu.

Razlog razhoda je, da imajo nasprotna stališča o številnih ključnih vprašanjih evropske agende, je dejal Buxadé. Spomnil je, da španski člani EPP in S&D glasujejo na enak način pri mnogih glasovanjih o ključnih vprašanjih.

“To je neizpodbitna resničnost. V Evropskem parlamentu so 90 odstotkov časa glasovali na enak način,” je obžaloval. EPP in PP je pozval, naj prekineta to dinamiko glasovanja, poroča RNE. “Zelo dobro bi bilo, če bi EPP takoj razbila to veliko koalicijo,” je dejal.

Interesi za Španijo

Dodal je, da lahko samo VOX in njegova EU skupina v Evropskem parlamentu, ECR, branita interese, ki so “dobri za Španijo”, vključno s poskusom reševanja težav, ki jih imajo kmetje po Evropi zaradi pretirane birokracije in podnebnih zahtev, povezanih s skupnim kmetijskim gospodarstvom. Politika (CAP).

VOX niti ECR ne bosta dala svojih glasov von der Leyen, je dejal Buxadé. Dodal je, da je ona “živa podoba politika, ki so uničili podeželje ne moremo podpreti tistih, ki so opustošili velik del proizvodnih sistemov v Španija. Zapirajo se na desetine kmetijskih in živinorejskih kmetij. To je Zeleni pakt, ki ga promovira Ursula von der Leyen in za katerega sta glasovali PP in (vladajoča španska socialistična stranka) PSOE (S&D),” je še opozoril.

Vodilni kandidat desne stranke je tudi poudaril, da so nedovoljene migracije eden glavnih izzivov EU, in ponovil, da je VOX zavrnil pakt o migracijah in azilu. “Treba je okrepiti zunanje meje, se boriti proti mafiji in vzpostaviti mehanizem za izgon tistih, ki prebivajo nezakonito,” je dejal Buxadé.

Ponovil je tudi pripravljenost VOX-a sodelovati s skrajno desno skupino ID, ki združuje Nacionalni odpor (RN) Marine Le Pen in Ligo Mattea Salvinija, s ciljem združitve “domoljubnih” sil EU. Kljub razlikam med strankama, ki sestavljata ECR in ID, se je Buxadé odločil, da bo poskušal oblikovati zavezništvo , “ki nas (skrajno desnico) naredi zelo močne v teh skupnih točkah”, vendar pusti “svobodo glasovanja o ločenih stališčih”.

[Vir: Euroactiv]; Portal24; Foto: EU parlament/Wikimedia