SpaceX Starship pred uničenjem dosegel ključne cilje

SpaceX-ova raketa Starship, ki je zasnovana za pošiljanje astronavtov na Luno in še dlje, je dosegla pomemben mejnik v svojem razvoju. V svojem tretjem poskusu je opravila skoraj celoten testni let, s čimer je s križarjenjem po nižji ravni dosegla veliko dlje kot kadarkoli prej v orbiti, preden je bila med vračanjem na Zemljo uničena. Dogodek predstavlja pomemben korak naprej za podjetje in njegove ambicije v vesoljskem raziskovanju.

Med spletnim prenosom poleta v živo so komentatorji SpaceX poročali, da je nadzor misije izgubil komunikacijo z vesoljskim plovilom med ponovnim vstopom v atmosfero. Plovilo se je približno eno uro po izstrelitvi bližalo načrtovanemu padcu v Indijski ocean, preden je bilo dokončno izgubljeno. SpaceX je kmalu potrdil, da je vesoljsko plovilo verjetno zgorelo ali razpadlo med ponovnim vstopom ali strmoglavljenjem v morje.

Kljub temu, da je bil let končan z uničenjem vesoljskega plovila, je doseganje večine predvidenega testnega leta predstavljalo velik napredek v razvoju Starshipa. Ta testni let je bil ključen za SpaceX-ov cilj izstreljevanja satelitov in za Nasin program raziskovanja Lune. Vodja Nase, Bill Nelson, je v izjavi, objavljeni na platformi družbenih medijev X, SpaceXu čestital za “uspešen testni let”, kar poudarja pomen dosežka za vesoljsko industrijo.

Tretja izstrelitev

Dvostopenjsko vesoljsko plovilo, sestavljeno iz križarke Starship, nameščene na vrhu visokega raketnega pospeševalnika Super Heavy, je poletelo z izstrelišča Starbase, ki je v lasti Elona Muska in se nahaja blizu vasi Boca Chica na južni obali Teksaškega zaliva. Med letom je Starship dosegel najvišjo višino 145 milj (234 km), kar predstavlja pomemben dosežek za SpaceX.

Podjetje je upalo, da bo s tem letom izboljšalo rezultate dveh prejšnjih testnih let, ki sta se končala z eksplozijami nekaj minut po izstrelitvi. Čeprav je SpaceX vnaprej priznal veliko verjetnost, da bi se tudi ta let lahko končal z uničenjem vesoljskega plovila, je pristop podjetja k testiranju, ki dovoljuje tveganje do točke odpovedi in nato izvaja prilagoditve, ključen za njegov inženirski napredek.

Čeprav četrtkov testni let kaže, da je Starship še vedno v razvojni fazi in da je pot do popolnoma operativnega vesoljskega plovila še dolga, Elon Musk, ustanovitelj in izvršni direktor SpaceX, ostaja optimističen. Musk načrtuje, da bo Starship preletel na stotine misij brez posadke, preden bo prevažal človeško posadko, in preden bo lahko izvedel pristanek na Luni z ameriškimi astronavti. Poleg tega Musk vidi Starship kot ključno komponento pri izpolnitvi svojega cilja izdelave velikega, večnamenskega vesoljskega plovila naslednje generacije, ki bo zmožno poslati ljudi in tovor na Luno in končno na Mars.

Bližje domu pa Musk vidi Starship kot prihodnjo nadomestitev za raketo Falcon 9, ki trenutno predstavlja vlečnega konja v SpaceX-ovem komercialnem poslu z izstrelitvami. Starship obljublja prenos večine svetovnih satelitov in drugega tovora v nizko Zemljino orbito, kar bi lahko revolucioniralo način, kako pristopamo k raziskovanju in izkoriščanju vesolja.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Zajem zaslona