SpaceX in ameriška obveščevalna agencija razvijata tajno mrežo vohunskih satelitov

SpaceX, podjetje, ki ga vodi milijarder Elon Musk, intenzivno sodeluje z ameriško obveščevalno agencijo na projektu gradnje obsežne mreže vohunskih satelitov, razkrivajo viri seznanjeni s tajno pogodbo. Partnerstvo, ki poudarja vse globlje vezi med SpaceX-om in ameriškimi nacionalnovarnostnimi agencijami, temelji na pogodbi vredni 1,8 milijarde dolarjev, sklenjeni leta 2021 z Nacionalnim izvidniškim uradom (NRO). NRO, ki je odgovoren za upravljanje vohunskih satelitov, s tem projektom namenja znatna sredstva v razvoj naprednih satelitskih sistemov v nizki Zemljini orbiti, ki bodo podpirali kopenske sile, poroča Reuters.

Če bo projekt uspešen, bo to po mnenju virov omogočilo ameriški vladi in vojski, da skoraj v realnem času odkrivajo potencialne tarče po vsem svetu. Pogodba kaže tudi na povečano zaupanje obveščevalnih služb v SpaceX, kljub Muskovim prejšnjim spopadom z Bidnovo administracijo in kontroverzam, povezanimi z uporabo SpaceX-ovega satelitskega sistema Starlink med ukrajinsko vojno.

Podrobnosti o programu so prišle na dan po poročanju Wall Street Journala o obstoju skrivne pogodbe, vredne 1,8 milijarde dolarjev. Reuters pa je poročal, da gre za razvoj zmogljivega vohunskega sistema z uporabo stotin satelitov za slikanje Zemlje, ki lahko delujejo kot roj v nizkih orbitah. Kljub tem razkritjem ni jasno, kdaj bo nova mreža satelitov operativna ali katera druga podjetja sodelujejo v programu.

SpaceX, ki velja za največjega satelitskega operaterja na svetu, ni odgovoril na prošnje za komentar glede pogodbe in svoje vloge v njej. Pentagon je na prošnje za komentar napotil na NRO in SpaceX. NRO je v izjavi poudaril svojo misijo razvoja sofisticiranega satelitskega sistema, vendar ni komentiral podrobnosti o sodelovanju s SpaceX-om.

SpaceX je od leta 2020 izstrelil približno dvanajst prototipov satelitov

SpaceX je od leta 2020 izstrelil približno dvanajst prototipov satelitov, ki so del ambicioznega projekta v sklopu tajne pogodbe z ameriško vlado, razkrivajo viri. Te satelite so v orbito ponesle rakete Falcon 9, kar predstavlja del širšega sodelovanja med SpaceX in Pentagonom, saj to podjetje že dlje časa uporabljajo za izstrelitve vojaškega tovora. Posebej zanimivo je, da baza podatkov ameriške vlade o objektih v orbiti potrjuje več misij SpaceX, ki so namestile satelite, a uradno niti podjetje niti vlada tega nikoli nista priznala. Zdaj je potrjeno, da so ti sateliti prototipi za omrežje Starshield.

Omrežje Starshield predstavlja del ločenega projekta od Starlinka, SpaceX-ove komercialne širokopasovne konstelacije, ki že ima okoli 5500 satelitov v orbiti. Starshield je zasnovan za zagotavljanje obveščevalnih zmogljivosti, ki so ključnega pomena za nacionalno varnost ZDA, s poudarkom na vztrajnem, prodornem in hitrem pokrivanju dejavnosti na Zemlji.

Prvi prototipi za to omrežje so bili izstreljeni kot del ločene pogodbe, vredne približno 200 milijonov dolarjev, kar je SpaceX-u omogočilo pridobitev večje pogodbe v vrednosti 1,8 milijarde dolarjev. Projekt ne odraža le SpaceX-ove ključne vloge v ameriških vesoljskih ambicijah, temveč tudi poudarja Elon Muska kot pomembnega inovatorja v tem prostoru, kljub nekaterim napetostim z Bidnovo administracijo, zlasti glede nadzora nad Starlinkom v Ukrajini.

SpaceX in Muskova vloga v vesolju nista brez kontroverz

SpaceX in Muskova vloga v vesolju nista brez kontroverz. Muskovo upravljanje s Starlinkom v konfliktu v Ukrajini je pritegnilo pozornost zaradi njegove sposobnosti, da samostojno nadzira ključno infrastrukturo v vojnem območju, kar je vzbudilo nekaj napetosti med njim in ameriško vlado. Vendar pa je prispevek SpaceX-a k ameriškim vesoljskim prizadevanjem neizpodbiten, omrežje Starshield je namreč zamišljeno kot ključni element v tekmovanju ZDA s svetovnimi velesilami za prevlado v vesolju.

Konstelacija Starshield je namenjena krepitvi ameriških zmogljivosti daljinskega zaznavanja z obsežnim omrežjem satelitov, vključno z velikimi sateliti s slikovnimi senzorji in množico relejnih satelitov. Ti sateliti bodo med seboj komunicirali z uporabo medsatelitskih laserjev, kar bo omogočilo hitro in učinkovito prenašanje podatkov. Ta pristop predstavlja pomik stran od tradicionalnih, dragih satelitov v višjih orbitah, s čimer se želi zagotoviti hitrejše in skoraj neprekinjeno slikanje Zemlje.

NRO, ki vključuje osebje ameriških vesoljskih sil in CIA, bo s tem omrežjem pridobil dostop do zaupnih satelitskih posnetkov, ki bodo služili potrebam Pentagona in drugih obveščevalnih agencij. Sateliti bodo opremljeni s senzorji, ki jih bo zagotovilo partnerstvo z drugimi podjetji, s čimer se bo okrepila odpornost omrežja na morebitne napade s strani sofisticiranih vesoljskih sil, kot so Kitajska in Rusija.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: