S&P 500 in Nasdaq ob zaslugah tehnoloških podjetij višje, Dow Jones pa padel

V torek sta se na Wall Streetu indeksa S&P 500 in Nasdaq nekoliko zvišala ter dosegla nova rekordna nivoja, predvsem zaradi rasti tečajev delnic tehnoloških podjetij. Indeks Dow Jones je izgubil 0,13 odstotka in padel na 39.291 točk, medtem ko se je S&P 500 zvišal za 0,07 odstotka na 5576 točk, Nasdaq pa za 0,14 odstotka na 18.429 točk.

Rast tehnoloških delnic

Novi rekordi za S&P 500 in Nasdaq so posledica rasti tečajev delnic tehnoloških velikanov, kot so Nvidia, Microsoft in Tesla. Optimizem glede razvoja umetne inteligence spodbuja stalno rast tečajev delnic proizvajalcev čipov, kot je Nvidia. Nasdaq je v torek postavil rekord že šesti dan zapored, S&P 500 pa peti dan zapored. Kljub temu pa je bilo trgovanje previdno, kar kaže bistveno nižji obseg trgovanja kot običajno, saj vlagatelji ne želijo tvegati pred objavo novih podatkov o inflaciji v ZDA.

Previdnost vlagateljev

V četrtek bo objavljeno poročilo o cenah življenjskih potrebščin, v petek pa o cenah pri proizvajalcih v juniju. Vlagatelji upajo na nadaljnje popuščanje inflacijskih pritiskov, kar bi omogočilo ameriški centralni banki znižanje obrestnih mer. Tržna ugibanja o znižanju obrestnih mer s strani Feda že septembra so se okrepila. Predsednik Feda Jerome Powell je v torek v poročilu kongresu dejal, da se podatki o inflaciji izboljšujejo, čeprav je ta še vedno nad ciljem dveh odstotkov. Nadaljnje izboljšave bi odprle možnost znižanja obrestnih mer, je poudaril.

Delnice bank in četrtletni rezultati

Med največjimi rastmi so bile v torek delnice velikih bank, kot so JPMorgan, Wells Fargo in Citi. Te banke bodo poslovna poročila objavile v petek, s čimer se bo začela sezona objav četrtletnih poslovnih rezultatov podjetij in bank. Analitiki, ki jih je anketiral Reuters, ocenjujejo, da so se dobički na delnico podjetij iz indeksa S&P 500 v drugem četrtletju v povprečju zvišali za 10,1 odstotka, potem ko so v prejšnjem četrtletju dosegli 8,2-odstotno rast.

Padci na evropskih borzah

Na evropskih borzah so se tečaji delnic v torek znižali. Londonski indeks FTSE je oslabel za 0,66 odstotka na 8139 točk, frankfurtski DAX je zdrsnil za 1,28 odstotka na 18.236 točk, pariški CAC pa za 1,56 odstotka na 7508 točk. Padci indeksov so posledica negotovih političnih razmer v Franciji po nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah. Uradni rezultati so potrdili, da je francoska skrajno leva koalicija Nova ljudska fronta (NFP) zmagala v drugem krogu volitev. Sredinski blok predsednika Emmanuela Macrona Skupaj je dosegel drugo mesto. Desni Nacionalni zbor (RN) Marine Le Pen je tretji.

Ker noben blok ni dosegel absolutne večine, bodo prizadevanja za sestavo nove vlade usmerjena v iskanje potencialnih zavezništev in pridobivanje posameznih poslancev iz drugih skupin.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik