Slovo od Alekseja Navalnega: Pogreb v znamenju boja in podpore

V petek je bilo v Moskvi na pokopališču jugovzhodno od mestnega središča, z veliko mero spoštovanja in podpore, slovo od Alekseja Navalnega. Vodje ruske opozicije, ki je preminil pod še vedno skrivnostnimi okoliščinami v arktični kazenski koloniji, so se poslednjič dotaknili sorodniki, prijatelji in več sto podpornikov. Njegova krsta, obdaja z množico, ki je zbrala se ob tej žalostni priložnosti, je bila spuščena v zemljo, simbolizirala je konec njegovega zemeljskega potovanja, a hkrati tudi trajnost njegove zapuščine.

Navalnega, ki je bil znan obraz v boju proti uradni korupciji in organizator velikih protestov proti ruski vladi, so se njegovi najbližji in podporniki poslovili v cerkvi, ki se nahaja v moskovskem okrožju Maryino, kjer je Navalni živel pred svojo zastrupitvijo leta 2020. Fotografije iz cerkve prikazujejo Navalnyjevo odprto krsto, obdano z rdečimi in belimi rožami, ob njej pa njegova mama, ki v tišini drži svečo.

Boj za dostojanstven pogreb

Pot do pogreba ni bila lahka. Navalnyjeva mama, Ljudmila Navalnaja, se je morala z oblastmi, da bi izdali truplo njenega sina po njegovi smrti 16. februarja boriti kar osem dni. Ruske oblasti so sprva zavrnile izročitev trupla, navajajoč potrebo po obdukciji. Pogrebne storitve so bile ovirane s strani oblasti, z grožnjami in zavrnitvami, kar je poudarilo omejitve in pritiske, s katerimi se soočajo opozicijske figure v Rusiji.

Ruske oblasti niso objavile uradnega vzroka smrti Navalnega. Mnogi v mednarodni skupnosti za njegovo smrt krivijo rusko vodstvo, kar Kremelj odločno zanika. Pogrebu so prisostvovali tudi zahodni diplomati, vključno z ameriško veleposlanico v Rusiji, Lynn Tracy, kar kaže na širši pomen Navalnyjevega boja in njegove smrti na mednarodni ravni.

Simbol upora

Navalnyjeva smrt in pogreb nista le osebna tragedija, temveč tudi simbol upora proti avtoritarnemu režimu in boju za pravičnejšo Rusijo. Pogreb je bil prenašan v živo na Navalnyjevem YouTube kanalu, kljub poskusom ruskih oblasti, da omejijo javno izražanje podpore. Julija Navalnaja, vdova po Navalnem, je obtožila ruske voditelje, da so poskušali preprečiti javni pogreb, a kljub temu je bila volja ljudi, da se poslovijo od Navalnega, močnejša.

Aleksej Navalni bo javnosti ostal v spominu kot simbol neustrašnosti v obraz oblasti, ki si prizadeva za utišanje nasprotovanja. Njegov pogreb ni bil le slovo od moža, očeta in sina, temveč tudi ponovna potrditev njegove neomajne predanosti boju proti korupciji in avtoritarnemu vladanju. Čeprav njegovo telo sedaj počiva, njegov duh in boj ostajata živa v srcih tistih, ki nadaljujejo njegovo delo.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia/Aleksej Jušenkov Алексей Юшенков