Slovenija in Maroko krepita odnose: Ministrica Fajon na obisku v Rabatu

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je ob 32. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Marokom obiskala Rabat. Na srečanju z maroškim kolegom Nasserjem Bourito sta potrdila odlične odnose med državama in podpisala skupno izjavo o nadaljnji krepitvi sodelovanja na različnih področjih, vključno z operativnimi ukrepi glede neurejenih migracij.

Ministra sta poudarila pomen krepitve političnega in gospodarskega sodelovanja, obravnavala mednarodna in regionalna vprašanja skupnega interesa, vključno z razmerami na Bližnjem vzhodu in v Afriki. Maroko, eden najpomembnejših trgovinskih partnerjev Slovenije v Afriki in Sredozemlju, je izrazilo interes za okrepitev gospodarskega sodelovanja, zlasti na področjih z visoko dodano vrednostjo.

“Z ministrom sva preučila možnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja in nov zagon na področjih skupnega interesa, predvsem tistih z visoko dodano vrednostjo. Pozdravila sva tudi interes za okrepitev prometnega omrežja med Tangier-Med in slovenskim pristaniščem Koper,” je povedala ministrica Fajon. Strinjala sta se tudi o potrebi po organizaciji gospodarskih forumov za spodbujanje izmenjav med gospodarskimi subjekti v Sloveniji in Maroku, zlasti na področjih energetike, okolja, logistike, kmetijstva, avtomobilske industrije in zelenih tehnologij.

Sodelovanje na kulturnem in akademskem področju

Poleg gospodarskega sodelovanja je pomembno tudi sodelovanje na kulturnem in akademskem področju. Ministrica Fajon je izpostavila pomen sredozemske identitete obeh držav, kar ponuja številne priložnosti za poglobitev že vzpostavljenih povezav, na primer prek evro-sredozemskih univerz v Fezu in EMUNI v Piranu.

Ministrica Fajon je poudarila tudi potrebo po krepitvi političnega in tehničnega sodelovanja na področju migracij ter preprečevanja nezakonitega priseljevanja. “Veseli me, da sva z ministrom danes dogovorila vzpostavitev maroško-slovenske operativne skupine za naslavljanje teh vprašanj,” je dejala ministrica, pri čemer je opozorila na povečano število nereguliranih prihodov maroških državljanov in težave, povezane s tem.

Minister Bourita je pohvalil vključujoč pristop Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta OZN in izpostavil prednostne naloge Slovenije pri ohranjanju mednarodnega miru in varnosti, vključno s pokončno držo Slovenije pri iskanju rešitev za konflikt na Bližnjem vzhodu ter priznanjem neodvisne in suverene Države Palestine.

Glede regionalnih vprašanj sta ministra razpravljala o vlogi Maroka v Sahelu in vprašanju Zahodne Sahare. Ministrica Fajon je ponovila podporo Slovenije procesu v okviru OZN za pravično in trajno rešitev ter pozvala k spoštovanju resolucij OZN. Ministra sta se dotaknila tudi ruske agresije v Ukrajini in poudarila podporo ozemeljski suverenosti in celovitosti Ukrajine.

V nadaljevanju obiska se je ministrica Fajon srečala s predstavniki Karitas Rabat, ki v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije izvajajo projekte za opolnomočenje žensk, in s predsednikom predstavniškega doma maroškega parlamenta Rachidom Talbijem El Alamijem.

Portal24; Foto: MZEZ RS