Shein ustanavlja krožni sklad v vrednosti 200 milijonov evrov

Spletna platforma za hitro modo Shein je danes objavila, da bo v Evropski uniji in Združenem kraljestvu ustanovila krožni sklad v vrednosti 200 milijonov evrov. Namen sklada je ustvariti modno industrijo, pripravljeno na prihodnost, s poudarkom na trajnostnih rešitvah.

Podjetje s sedežem v Singapurju je navedlo, da bo sklad namenjen podjetjem po vsej Evropi in Združenem kraljestvu, ki razvijajo tehnologije in rešitve naslednje generacije. Vlagali bodo v novoustanovljena podjetja, ki se ukvarjajo z inovacijami iz recikliranih materialov, ter vstopali v komercialna partnerstva z novimi podjetji, ki delajo z recikliranimi materiali. Izvršni predsednik Sheina, Donald Tang, je ob tej priložnosti izjavil: “Kot globalni vodja v našem sektorju ima Shein tako odgovornost kot priložnost, da pospeši inovacije, ki lahko obravnavajo okoljski odtis modne industrije.”

Regulativna pozornost in novi ukrepi

Shein je bil v zadnjem času pod drobnogledom regulatorjev. Vlade EU so 17. junija pozvale k strogim ukrepom za zatiranje trenda poceni oblačil in oblačil za enkratno uporabo, s ciljem omogočiti zaračunavanje dajatev podjetjem, katerih tržne strategije spodbujajo potrošništvo hitre mode.

Aprila je Shein zaradi skokovitega števila evropskih uporabnikov postal zelo velika spletna platforma (VLOP) v skladu s pravili EU o spletnih platformah. Skladno z Zakonom o digitalnih storitvah EU (DSA) se bo podjetje soočilo s strožjimi zahtevami, vključno s sprejetjem posebnih ukrepov za zaščito dobrega počutja uporabnikov in spremljanje nezakonitih dejavnosti, kot je ponarejeno blago, do konca avgusta.

Zahteve Evropske komisije

Prejšnji teden je Evropska komisija Sheinu in njegovemu kitajskemu konkurentu Temu v okviru DSA poslala zahtevo za informacije o ukrepih za uskladitev s pravili, ki zadevajo oglaševanje, zaščito mladoletnikov in spletne vmesnike. Podjetji morata odgovoriti Komisiji do 12. julija.

Poleg tega so mediji prejšnji teden poročali, da se Evropska komisija pripravlja na uvedbo carin na poceni izdelke, ki prihajajo s Kitajske. Po trenutnih pravilih je mogoče blago pod 150 € uvoziti v EU brez dajatev iz držav, ki niso članice EU. Ta poteza bi bila usmerjena v boj proti dotoku nizkokakovostnih izdelkov, uvoženih s spletnih tržnic Shein, Temu in AliExpress.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik